nieuws

Aandelen Hollandsche Beton Groep in de min

bouwbreed Premium

den haag – Hollandsche Beton Groep (HBG) schept voor aandeelhouders in de toekomst geen waarde. Concurrent Koninklijke Volker Wessels Stevin (KVWS) daarentegen de meeste waarde. Tot deze conclusie komt Het Financieele Dagblad, dat honderd beursgenoteerde bedrijven op hun aandeelhouderswaarde onderzocht.

Van de zeven genoteerde aannemers verkeert HBG met een waardevermindering van 204 miljoen gulden in de kelder. De onderzoekers signaleren bij KVWS een waardevermeerdering van 1,1 miljard. Stern Stewart, uitvinder van het winstconcept EVA (economic value added), berekent de verwachte waardeschepping door van de beurswaarde het totaal geinvesteerd vermogen af te trekken. Tussen de top en de rode lantaarndrager bevinden zich NBM-Amstelland, Heijmans, Ballast Nedam en de Bam Groep.

Als de EVA-lat – rendement van de onderneming op jaarbasis afgezet tegen de totale kapitaalkosten – langs de aannemers wordt gelegd, komen de onderzoekers tot een andere conclusie.

Hollandsche Beton Groep toont aan de hand van de jaarcijfers 1997 de hoogste EVA, namelijk 180 miljoen gulden. De Koninklijke Bam Groep behoort volgens het onderzoek van Het Financieele Heijmans, die erg veel waarde hecht aan EVA, tot de middenmoot. Het bouwconcern heeft volgens de onderzoekers een EVA van 23 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel