nieuws

Weinig overlast door snelle bouw bergbezinkbassin

bouwbreed Premium

wassenaar – De omwonenden hebben weinig overlast van de uitvoering van een bergbezinkbassin (BBB) in Wassenaar. De bouwtijd is namelijk bijzonder kort. Dat komt door de keuze voor een combinatie van ter plaatse gestorte vloeren en prefab betonnen wanden.

“Tijd geeft de doorslag bij de aanleg van bergbezinkbassins”, verklaart ing. F. van Doorn, directeur van Gebr. Schouls Aannemingsbedrijf te Leiden. “Ze liggen meestal binnen de bebouwing. Ver weg in de polder zou je voor in situ beton kunnen kiezen. Binnen de bebouwde kom mag je vaak maar beperkt bronneren, vanwege de grondwaterstand in de omgeving. Die moet hoog genoeg blijven voor de bomen en de funderingen. In Hellendoorn hebben we een bergbezinkbassin aangelegd in tien dagen. Langer bemalen mocht niet. We moesten wel ’s nachts doorwerken.”

Gebr. Schouls Aannemingsbedrijf presenteerde zich als specialist op het gebied van bergbezinkbassins. Meer dan tweehonderd genodigden bezochten de bouwplaats bij de kerk aan de Zijllaan in Wassenaar. “In het zuiden van Nederland speelt de aanleg van bergbezinkbassins al sinds ongeveer acht jaar. Waarschijnlijk omdat daar minder open water is, dus meer vuil in de riolering en meer kans op stank. De behoefte is daar groter”, aldus Van Doorn.

belangstelling

In de Randstad neemt de belangstelling voor bergbezinkbassins snel toe. Van Doorn: “Wij hebben al bassins aangelegd in Spijkenisse, op palen, en in Oegstgeest en Rhoon, op staal. In Wassenaar komen er in totaal zes. Zij maken deel uit van het basisrioleringsplan, ontwikkeld door Arcadis Heidemij Advies. Daarvan zijn er twee in uitvoering, hier en bij de jachthaven. De aanneemsom van de twee bassins is iets meer dan een miljoen gulden.”

Of de andere vier ook door Gebr. Schouls gebouwd zullen worden, is nog niet bekend. “Iedereen moet een kans krijgen. De prijs speelt een grote rol, maar de bouwtijd heeft de doorslag. Gebleken is, dat de prefab methode heel snel is”, K. Hoorn van de Gemeente Wassenaar, Hoofdafdeling Openbare Werken.

Volgens A. Beijer van Waco Liesbosch Beton in Bergen op Zoom zijn bergbezinkbassins nog volop in ontwikkeling. “We krijgen steeds meer ervaring. Het kan met minder wapening. De bouwtijd was in het begin acht weken, nu beloopt het slechts vier tot vijf weken.”

Overstort

Een bergbezinkbassin is een geavanceerde overstort van het riool op open water. Als het regent loopt het bassin langzaam vol. De stroomsnelheid van het rioolwater in het bergbezinkbassin is zo laag, dat het vuil naar beneden zakt. Het wordt door een ingenieus pompsysteem, in Wassenaar geleverd door ITT Flygt, weer in het riool geblazen. Alleen schoon water passeert de overstort en komt in het oppervlaktewater terecht.

Het bassin bij de kerk in Wassenaar heeft een lengte van 24,20 en een breedte van 9,20 meter. Het twee kamers. De vloer is van ter plaatse gestort beton en vertoont een helling van ongeveer een procent. De wanden bestaan allemaal uit prefab beton. Het dek wordt gestort op betonnen breedplaten. Volgens Van Doorn behoeft een dergelijk bassin nauwelijks onderhoud.

De directie van het werk is in handen van IBZH Raadgevend Ingenieursbureau. De bomen rond de bouwplaats zijn zorgvuldig ingepakt, om beschadiging te voorkomen. Als het bassin klaar is, wordt het voorplein van de kerk hersteld. Alleen enkele inspectieluiken verraden dan de aanwezigheid van een bergbezinkbassin.

Reageer op dit artikel