nieuws

Wateroverlast legt steenfabrieken stil Voorraad bestratingsprojecten slinkt zienderogen

bouwbreed Premium

arnhem – Fabrikanten van straatstenen hebben de afgelopen twee weken door de wateroverlast geen stenen kunnen leveren. Diverse projecten zijn hierdoor vertraagd.

Hoogwaterstand belemmert wel vaker het productieproces van de steenfabrieken, maar doorgaans is dat niet in deze maanden het geval. – Het is voor het eerst dat we in het hoogseizoen in de problemen zitten – , zegt J. Olmer, verkoopdirecteur van Boral.

Al bijna twee weken maakt het water de afvoer van stenen onmogelijk. De fabrieken van Boral in Spijk en Doorwerth staan weliswaar droog, maar de weg er naar toe staat onder water. – De dijken zijn onbegaanbaar. We hebben de laatste keer dat het nog kon, massaal stenen naar de diverse projecten gebracht. Maar we kunnen ze maar maximaal voor een week bevoorraden. Dat is dan ook zoveel mogelijk gebeurd – , aldus Olmer.

Zoals gezegd is het momenteel hoogseizoen voor de steenfabrieken. – Voor Sinterklaas moeten de straten zoveel mogelijk dicht zijn. Dan breekt de winter aan. Door de wateroverlast zullen hier en daar toch de nodige werken stagneren. – Zo had hij bijvoorbeeld vandaag een partij stenen op de bouwlocatie Ypenburg bij Den Haag moeten leveren.

Voorlichter E. Noya van het projectbureau Ypenburg beaamt dat het met het straatwerk precair begint te worden. – We hebben nog wel kunnen straten, waar de staat van de natte grond dat toeliet natuurlijk. Het is duidelijk dat we nu aardig door onze voorraden heenraken. Geregeld is er met de fabriek contact omdat we graag zo snel mogelijk nieuwe aanvoer krijgen. –

Problemen

Maar er is hoop voor de Vinex-bouwlocatie. Immers, de komende week denkt Olmer weer te kunnen leveren. – Ook andere collega – s verwachten dat het dan wel weer kan. –

Het is overigens voor de derde keer in de laatste tien jaar dat het productieproces van de straatstenenfabriek door hoog water in de problemen komt: – De fabrieken zijn in de uiterwaarden gevestigd. Ze zitten als het ware bovenop de grondstoffen maar krijgen daardoor wel als eerste natte voeten. –

Meestal heeft dit echter plaats in het zogenoemde laagseizoen, de maanden februari en maart. – Dan hebben we te maken met smeltwater en loopt het hier onder. Het is absoluut heel vervelend dat het ons juist nu overkomt. –

Olmer verwacht vooralsnog geen financi-le gevolgen. – We gaan leveren. Alleen in meerdere gevallen kan de levering een ruime week uitlopen. Wat dat betreft is er geen sprake van een noodsituatie. –

Bij het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) zijn verder geen verontruste signalen van fabrikanten binnengekomen. – Het speelt op dit moment alleen bij de straatsteenfabrieken – , zegt een woordvoerster desgevraagd.

Ook mevrouw C. van Thiel, secretaris van de Vereniging van Baksteenfabrikanten in Limburg, laat weten opgelucht adem te kunnen halen. – In dit geval is de wateroverlast Limburg een keer voorbij gegaan. Er is hier wel wat water gevallen maar niet van dien aard dat het productieproces daaronder heeft geleden. –

Reageer op dit artikel