nieuws

Vrouwen Advies Commissies: opheffen of uitbreiden?

bouwbreed Premium

den haag – Moeten de Vrouwen Advies Commissies (VAC’s) worden opgeheven? Of dient hun taak te worden uitgebreid met het beoordelen van bedrijfsgebouwen, omdat daar ook vrouwen werken? De meningen lopen sterk uiteen.

De discussie over de Vrouwen Advies Commissies weeft zich als een rode draad door het programma van het symposium Vrouwen Bouwen Wonen Haaglanden, in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Het onderwerp staat niet op de agenda, maar steekt voortdurend de kop op.

“Vrouwen Advies Commissies hebben goed werk verricht, maar ze zijn uit de tijd. Ze moeten worden opgeheven, omdat hun taak integraal deel uit hoort te maken van het werk van de ontwerpers. Een apart beoordelende instantie moet niet meer nodig zijn”, vindt ir. E.J. Groosman, lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Daar is een vertegenwoordigster van de VAC Zoetermeer het helemaal niet mee eens. “Vrouwen Advies Commissies zijn hard nodig. Het is triest wat wij tegenkomen bij de toetsing van Vinex-locaties. Gebrek aan bergruimte, deuren die tegen elkaar slaan, onhandige keukens. Wij kunnen er wat aan doen, want wij zitten in de projectgroepen en de eindgebruikers niet.”

Invloed

Ir. A. Sanson, directeur van TU Delft Vastgoed, vindt echter dat alle vrouwenemancipatiecommissies opgeheven moeten worden. “Niet omdat de emancipatie gereed is, maar omdat vrouwen op een hoop gegooid worden met gehandicapten, allochtonen, jongeren en ouderen. De voorzitter van die gemengde commissies is steeds weer een man, terwijl vrouwen toch de helft van alle mensen uitmaken.”

Sanson meent dat vrouwen invloed op de bouw moeten krijgen door in de bouw te werken. Haar eigen organisatie is een voorbeeld.

“Een mannenbolwerk? Niet meer sinds ik hier zit. Ik zoek niet met opzet naar vrouwen, maar er komen nu eenmaal vrouwen langs die goed zijn. Die neem ik aan”, aldus Sanson. “Vrouwen moeten allemaal gaan werken, meer dan drie dagen per week. Er is nog heel veel te doen, vooral op het gebied van de utiliteitsbouw. Veel projecten worden niet eens getoetst op sociale veiligheid!”

Huisvrouwen

De mening van Sanson is een passende voorzet voor het meest radicale standpunt op het symposium. Marie-Louise Boel, ex-wethouder van Amsterdam-West, stelt voor om de taak van de Vrouwen Advies Commissies uit te breiden tot waar vrouwen werken. Tot nu toe houden VAC’s zich bezig met de toetsing van woningbouwprojecten aan de wensen van huisvrouwen. Het is echter allang niet meer zo, dat vrouwen alleen maar ‘thuis zitten’, huishouden en voor de kinderen zorgen.

Ir. J. Dekkers van Jeanne Dekkers Architecten uit Delft voegt hieraan toe, dat de toetsing niet alleen moet plaatsvinden ‘op deurniveau’. “De beleving en betekenis van de ruimte moet ook worden beoordeeld. Ik mis vaak in omgevingen, dat je er steeds andere dingen kunt zien. Dat komt omdat mannelijke architecten enkelvoudig ontwerpen.”

Dekkers ziet hier een taak voor de VAC’s, die dan wel uit de vrijwilligershoek gehaald moeten worden. Zij zouden voor hun werk gewoon betaald moeten krijgen, net als andere adviseurs.

Slap gelachen

Hedy d’Ancona, voorzitter van het Nederlands Architectuurinstituut, zou het symposium afsluiten. Zij laat echter verstek gaan. Haar mening staat wel op papier.

“Tot tien jaar geleden werkten maar weinig vrouwen buitenshuis. Zij woonden dus intensief en vaak kritisch. Maar de neerslag van die woonkennis kwam niet verder dan de Vrouwen Advies Commissies voor de woningbouw. Zeer nuttige instellingen, waar ik me met de betrokken woondeskundigen vaak slap heb gelachen over de door de heren bedachte dommigheden”, aldus d’Ancona.

“Maar die tijd is voorbij. Steeds meer vrouwen kiezen voor architectuur en stedenbouw. Het is echter niet eenvoudig om de beeldvorming van het lange tijd door mannen gedomineerde beroep veranderd te krijgen.”

Devaluatie

Sanson bevestigt de toename van het aantal vrouwen in de bouw. “De laatste jaren is er een grote deelname van vrouwen in het vakgebied. Het aantal vrouwelijke studenten aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft is op dit moment 33 procent, bij de vakgroep Vastgoed en Bouwmanagement 28 procent. Nu is het opletten, dat het vak niet devalueert. Dat gebeurt vaak als vrouwen een vakgebied betreden. Veel kinderartsen zijn vrouwen, en dat is het slechtst betaalde artsenberoep.”

Volgens Sanson kan dit worden voorkomen, als veel vrouwen tot het management doordringen. Daar worden immers de beslissingen genomen.

Zonen

“Bovendien moeten we het voorbeeld uitdragen naar onze zonen. Zij moeten het vanzelfsprekend gaan vinden dat vrouwen in deze sector hun mannetje staan”, benadrukt Groosman.

De voorzitter van het symposium, M. Salet, burgemeester van ‘s-Gravendeel, vat de discussie tenslotte samen: “Vrouwen moeten nieuwe, bredere allianties aangaan.”

Dat geldt voor VAC’s zowel als voor vakvrouwen.

Reageer op dit artikel