nieuws

Voorkomen letsel basis van nieuwe pijptang

bouwbreed

helmond – De pijptang van het type 1420 Ergo is bepaald niet een eenvoudig stuk handgereedschap. Het voorkomen van letsel heeft aan de basis gestaan van dit ontwerp.

Een paar jaar geleden besloot de Zweedse fabrikant Sandvik zijn handgereedschappen niet langer alleen te produceren op basis van levensduur en precisie. Veel meer dan voorheen zou de aandacht uitgaan naar ergonomie. Het valt ook niet te ontkennen dat steeds meer aan het werk gerelateerde aandoeningen, zoals overbelasting van de spieren, blaar- en eeltvorming en snijwonden, worden veroorzaakt door de ergonomische uitvoering van het handgereedschap. Bij de ontwikkeling van handgereedschappen hanteert Sandvik het elfpuntenprogramma; een wetenschappelijke manier om handgereedschap te ontwikkelen.

De pijptang 1420 Ergo is duidelijk vanuit deze filosofie ontwikkeld. De greep van de tang heeft ronde vormen zonder drukpunten die blaarvorming kunnen veroorzaken. Bovendien is de greep voorzien van een zacht, warm en slijtvast oppervlak waardoor een goede grip gewaarborgd is. De langere greep met grotere hefboomwerking vereist minder inspanning, terwijl het zwaartepunt dichter bij de hand ligt. Dit voorkomt gewrichtspijn in de pols.

De bekken zijn dunner en hoekiger en dus beter toegankelijk bij moeilijk bereikbare plaatsen. De maximale bekopening is met twintig procent vergroot voor grotere pijpdiameters. De bek is voorzien van nieuwe, gepatenteerde, progressieve tanden die binnenwaarts zijn gericht. Hierdoor ontstaat een agressieve grip op zowel kleine als grotere pijpdiameters. Overigens weegt de pijptang, die een lengte heeft van 320 millimeter, elf procent minder dan zijn voorganger.

Inlichtingen bij Sandvik Saws and Tools Benelux BV, Helmond. Telefoon: (0492) 582320.

Reageer op dit artikel