nieuws

Verzet verwacht bij wijziging tunnelplan

bouwbreed

utrecht – De projectdirectie van de HSL-Zuid verwacht hevig verzet uit gemeenten langs de toekomstige spoorlijn als de politiek ervoor kiest een afgezonken tunnel onder het Groene Hart te leggen. Die conclusie trekt zij volgens woordvoerster R. Haagsma uit de eerste reacties op krantenartikelen, die vorige week verschenen nadat de Tweede Kamer de boortunnel opnieuw ter discussie had gesteld.

“De mensen hebben minder moeite met een boortunnel, omdat de bouw dan minder ingrijpend is. Dat betekent dat je met het ergste rekening moet houden als je van bouwmethode verandert en dientengevolge nieuwe procedures moet volgen. Een gedeeltelijke herziening van de planologische kernbeslissing is dan noodzakelijk. Als alles meezit kan CDA-Kamerlid Leers wellicht gelijk hebben en redden we het in een half jaar. Maar onze ervaring leert dat zelden of nooit alles meezit. Wij vinden het reeler om uit te gaan van een jaar of langer. Misschien kun je dat verlies nog inlopen, maar negen maanden ben je al snel kwijt”, aldus Haagsma.

Tijdens de procedure krijgt de overheid volgens Haagsma te maken met tegengestelde belangen. “Op de ene plek lossen we iets voor de mensen op, maar elders doen we dat niet. Dat leidt altijd tot discussie en dus tot tijdverlies. En je kunt niet zomaar over de normale procedures heen stappen. Wijzigen de plannen, dan moeten we voor dat onderdeel het gehele traject weer aflopen.”

Reageer op dit artikel