nieuws

Verplichte keuring gasinstallaties mist voldoende draagvlak

bouwbreed Premium

zoetermeer – Een Algemene Periodieke Keuring voor CV-installaties moet verplicht worden. Zo’n ‘APK’ voorkomt ongevallen, spaart energie en zorgt ervoor dat gestolen installaties sneller zijn te achterhalen. Dat zegt R. van Harten, directeur van de Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven. Het idee vindt echter geen weerklank bij de Vereniging van Energie Distributiebedrijven in Nederland(Energiened) en het Verzekeringsinstituut Bouwbedrijf (VIB).

Volgens Van Harten is er veel achterstallig onderhoud bij gasinstallaties en ontstaan daardoor situaties die wel fout moeten lopen. Door de apparatuur jaarlijks te laten keuren en mankementen te herstellen kunnen ongelukken worden voorkomen.

APK betekent bovendien registratie van cv-installaties en hierdoor kunnen ze bij diefstal eenvoudiger worden opgespoord. Goed onderhoud van een installatie zorgt er bovendien voor dat deze niet meer energie verbruikt dan strikt noodzakelijk is.

Volgens J. van der Lagermaat, beleidsmedewerker van Energiened, is een Algemene Periodieke Keuring voor cv-installaties een overbodige luxe. Het aantal ongelukken met gastoestellen valt erg mee en vertoont een dalende tendens. Het gaat om 40 a 50 ongelukken per jaar op een totaal van miljoenen cv-installaties.

In 1996 belandden hierdoor 154 mensen in het ziekenhuis. Daarvan lopen er vijf a tien dodelijk af, het aantal zelfdodingen niet meegerekend. “Ik ben geen voorstander van een APK, maar wel van goede consumentenvoorlichting over het onderhoud van gastoestellen.”

De meeste ongevallen gebeuren met slecht onderhouden apparatuur. Gemiddeld acht keer per jaar gaat het mis door een montagefout. Volgens Van der Lagermaat is regelmatig onderhoud het aangewezen middel om problemen met gastoestellen te voorkomen.

“Wat niet wil zeggen dat er dan helemaal niets meer mis kan gaan. Zoals je ook niet met absolute zekerheid kunt zeggen dat een slecht onderhouden installatie voor problemen zal zorgen.”

Zo kan zich de situatie voordoen dat een slecht onderhouden installatie geen problemen oplevert omdat de ruimte die wordt verwarmd goed geventileerd wordt. Terwijl een goed verzorgde installatie problemen kan opleveren in een ruimte waar alle ventilatiekanalen zijn dicht gemaakt om tocht te voorkomen. “Of slecht onderhouden gasinstallaties meer energieverbruiken dan apparaten waaraan wel de nodige zorg is besteed, is nooit onderzocht”, aldus een woordvoerder van Gastec, het centrum voor Gastechnologie. “Het is derhalve hoogst onzeker dat een APK bijdraagt aan het besparen van energie.”

Diefstal

De preventieve werking van de ‘APK’ tegen diefstal is natuurlijk mooi meegenomen. Maar de praktijk geeft op dit moment geen dwingende aanleiding tot aanvullende maatregelen, is de opvatting van het Verzekeringsinstituut Bouwbedrijf (VIB). Diefstal van cv-installaties is een plaag die van tijd tot tijd de kop opsteekt en in de betreffende streek hardnekkig lang kan voortduren, maar over het algemeen blijkt de bouw er in geslaagd te zijn de diefstallen een halt toe te roepen en zelfs terug te dringen. “Ten opzichte van drie jaar geleden is de schade door diefstal, vandalisme en brandstichting met dertig procent verminderd”, zegt mr. P.J.M.W. Clerx, secretaris van het VIB. Wat de bouwondernemers vooral heeft aangespoord meer aan beveiliging te doen, is de schade die ontstaat door vertraging, verklaart mr. Clerx de significante daling.

Reageer op dit artikel