nieuws

Supersnelle zakkenvuller in touw

bouwbreed Premium

amerongen – Onverwacht snel kan de ‘super-zakkenvuller’ van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laten zien wat hij waard is. Gezien het snel stijgende waterpeil in de Rijn moet de kade van Amerongen spoedig extra worden beschermd.

Dit gebeurt door de zakkenvuller, een ontwerp van het schap. Tienduizend zandzakken per etmaal bedraagt zijn capaciteit. Hij kan direct beginnen. Direct achter de kade ligt kasteel Amerongen, dat niet nog meer waterschade aan kan. De installatie lijkt op een zoutstrooier: Het zand gaat er van boven in en komt er aan de onderkant in porties weer uit. De porties vallen op een lopende band en worden door mensen in de zak geschoven. De hoogwaterperiode komt te vroeg voor het waterschap. Het ophogen van de kaden in Amerongen, Elst en Rhenen wordt gefrustreerd door de regen en de nieuwe dijken bestaan uit slechts een vers onbedekt grondlichaam. In Rhenen probeert het schap de nieuwe dijk ter bescherming in te pakken met geotextiel. In Elst stort 300 meter grondlichaam langzaam maar zeker in als een plumpudding. De nieuwe Amerongse kade lijkt eenzelfde lot beschoren. Maar dankzij de zakkenvuller is de bescherming tegen het water gegarandeerd. Woordvoerder Wammes spreekt al over enkele tonnen schade en terug bij af: Het werk van de afgelopen maanden moet waarschijnlijk overnieuw worden gedaan.

Reageer op dit artikel