nieuws

Stucwerk als kunst

bouwbreed

amsterdam – Moderne kunst in stucwerk aan de muur. Het idee is afkomstig en ontwikkeld door de Amsterdamse kunstenaar Erik Koenders. Hij werkte na zijn opleiding monumentale vormgeving in metaal aan de kunstacademie in Kampen. Jarenlang als stukadoor, nu combineert hij dit edele ambacht met zijn kunstzinnige gedachten. Een gat in de markt.

Kunst en stucwerk is geen nieuwe combinatie: vroeger al maakten stukadoors – met of zonder mallen – cherubijntjes, cupido’s en andere ornamenten aan plafonds. Op ambachtscholen kwamen kunstenaars de aspirant-stukadoors lesgeven.

De 34-jarige Amsterdammer Erik Koenders heeft de combinatie herontdekt en onlangs het bedrijf De Koenk opgericht. “De naam betekent niks”, vertrouwt Koenders toe, “maar het klinkt robuust en ik hoop dat mensen de naam onthouden of althans herkennen als ze deze terughoren.”

Koenders fabriceerde een serie rubberen mallen met abstracte vormen, zoals gestileerde golven en vogels, halve golfballetjes en eivormen. “Als opdrachtgevers iets anders willen, maak ik het ook.” Toch maakt hij ook een voorbehoud. “De klant is weliswaar koning, maar zijn ideeen moeten wel aansluiten bij mijn eigen opvattingen. En het moet in elk geval abstract zijn.”

Voorafgaand aan het handwerk van het aanbrengen van stucwerk gaan dan ook diverse gesprekken vooraf. “Ik werk uitsluitend in kleur”, legt Koenders uit. “Dat vraagt overleg, want ik ga natuurlijk geen lila muur maken als de bewoners niet van die kleur houden. Verder kijk ik naar de situatie, de lichtinval en dat soort zaken.”

Enthousiast

“Momenteel voer ik een project uit in Tilburg. De opdrachtgevers hadden werk van mij op een woonbeurs gezien en waren enthousiast. Met de klanten heb ik eerst alle mogelijkheden doorgenomen. Ik bewerk een muur in de hal, die nu nog bestaat uit schoon metselwerk. Na het ontwerp op papier, breng ik de met pigment gekleurde stuc aan. Vervolgens ga ik met de ornamenten aan de slag.”

Volgens Koenders is in principe alles mogelijk. “Het is mogelijk een tweede of derde kleur op het gekleurde stucwerk aan te brengen, zodat er een gevlekte muur ontstaat. Ik kan ook ornamenten op het stucwerk aanbrengen, maar ik kan ze ook half of bijna helemaal laten verzinken. Als het stucwerk is aangebracht, krab ik de contravormen uit, die ik van de ornamenten heb”, legt Koenders uit. Hij vervolgt: “Ornamenten kunnen van contrasterende tinten zijn, of in de kleuren van het overige stucwerk dan wel een combinatie van beide. Het werk is kwetsbaar en daarom moet er voldoende ruimte zijn. In een gang bijvoorbeeld is heel veel te doen met de muren, maar wel boven schouderhoogte om beschadigingen te voorkomen.”

Obsessie

Al jaren liep Koenders met het idee rond. “Het was een soort obsessie. Ik moest en zou iets met abstracte vormen in stucwerk doen. Maar je moet als kunstenaar wel de gelegenheid krijgen te laten zien wat je kan. Nu mijn bedrijf zich ontwikkelt, heb ik ook andere ideeen. Ik wil in de toekomst gaan experimenteren met stucwerk in combinatie met aluminium vormen.”

Ook Koenders ziet de trend dat mensen zich steeds meer willen onderscheiden. “Dat kan met mijn kunst. Als iemand mij een muur laat doen, weet hij zeker dat een uniek stuk werk zijn huis siert. Mijn resultaat kan het werk van de architect en van de binnenhuisarchitect versterken en een hecht onderdeel van het interieur vormen.”

Kostbaar zeker, een uniek kunstwerk aan de muur? Koenders: “Gekleurd stucwerk kost minimaal ongeveer 70 gulden per vierkante meter oplopend tot zo’n 120 gulden, afhankelijk van de staat van de ondergrond. Als de muur met ornamenten of andere vormen moet worden gedecoreerd, kost dat tussen de 170 en 250 gulden per meter. Voor een paar duizend gulden heeft de klant een uniek kunstwerk aan de muur en het is weer eens wat anders dan granol of spachtelputz.”

Reageer op dit artikel