nieuws

Strategisch investeren zet zoden aan de dijk

bouwbreed

Cobouw bericht haar lezers op deze pagina over het verloop van het VGBouw Management Game, een simulatiespel gericht op de bouw. Vandaag het resultaat van de eerste kwalificatieronde.

den haag – De eerste van de vijf ronden zit erop. Opvallend is dat ondanks waarschuwingen tijdens de proefronde veel managementteams toch streven naar winstmaximalisatie op de korte termijn.

Deze eerste ‘echte’ ronde kent een hoog percentage teams dat verlies lijdt. MCC-spelleider Jeroen den Duijn: “Het verlies varieert van een paar honderd duizend tot 1,2 miljoen icu’s. Voor de eerste jaren is dat niet onoverkomelijk. Maar sommige teams vergeten te kijken naar het natuurlijk verloop en de capaciteitsvernietiging. Alle teams beschikken overigens wel over voldoende liquide middelen om verder te investeren.”

Strategisch investeren is volgens Den Duijn een ‘must’. “Je moet investeren in de kwaliteit van je product en de de prijs/kwaliteitsverhouding goed op elkaar zien af te stemmen. Een hoge kwaliteit tegen een lage prijs leidt alleen maar tot twijfel. Je moet een aantal jaren vooruit denken en dat vergt de nodige planning. Teams die dat verzuimen leiden hun ondernemingen naar grote problemen”, aldus Den Duijn.

Samenwerking

Den Duijn is “blij verrast” over het aantal ingestuurde formulieren. Slechts een van de 85 teams stuurde niets in. Den Duijn: “Dit team van een hogeschool krijgt de gemiddelde beslissing van de pool waar ze in zitten. Het desbetreffende team zit in een sterke pool en doet het dus niet slecht.”

Dat de deelnemers les hebben getrokken uit de voorronden, blijkt uit het toegenomen aantal samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen onderling. Zowel op het gebied van Research en Development als op het gebied van goederentransacties is sprake van toenemende samenwerking. “De teams weten elkaar steeds beter te vinden. De eerste stap en een positief resultaat zijn vaak het begin van een langdurige relatie.”

Bij gezamenlijke inkoop van grondstoffen is het wel van groot belang dat de grondstoffen ook werkelijk ingekocht worden. Alleen het aangaan van een samenwerkingsverband is natuurlijk niet voldoende, er moet ook iets te verdelen zijn. Wanneer een onderneming zich opwerpt als inkoper maar de producten niet kan verhandelen, koopt de spelleiding in, maar dan wel tegen een 30 procent hogere prijs. De extra kosten komen voor rekening van de verzuimende inkoper. Twee teams maakten deze inschattingsfout. “We zullen het dit keer door de vingers zien en ze alsnog producten in te laten kopen tegen een lagere prijs” aldus de spelleider.

Extra punten

De volgende ronde bevat een opdracht om een voetbalstadion te bouwen. Omdat het huidige stadion in Lemmerdam, de gemeente waarin MaasbouwPrefab BV gevestigd is, niet langer voldoet aan de eisen die samenhangen met de status van de plaatselijke voetbalclub.

De komende weken moeten de teams een voorstel schrijven om uitstel van oplevering te krijgen. Dit betekent nieuwe kansen, maar zeker ook nieuwe bedreigingen. Met deze opdracht zijn extra punten te verdienen. De formulieren worden nagekeken door Henk Flapper, bouwinnovator bij NBM-Amstelland Bouw en Infra BV.

Reageer op dit artikel