nieuws

Sphinx Gustavsberg krijgt langzaam lek boven

bouwbreed Premium

den haag – Sanitairgigant Koninklijke Sphinx Gustavsberg blijft doorgaan met het verplaatsen van de productie naar lage-lonen-landen. De onderneming uit Maastricht tracht zo het resultaat aanzienlijk te verbeteren.

Sphinx investeert volop in fabrieken in Polen en Slowakije. In het laatst genoemde land wordt de fabriek thans opgeleverd. In Polen verwacht de onderneming het tweede kwartaal van 1999 te kunnen opstarten. De keerzijde van het herstructureringsbeleid in het eerste halfjaar 1997/1998 is de sluiting van de Novoboch-fabriek in Belgie.

De in- en desinvesteringen zorgden er voor dat het bedrijfsresultaat over de eerste zes maanden nagenoeg hetzelfde bleef, 10,5 miljoen gulden. Door lagere rentelasten en belastingen liep de winst ten opzichte van dezelfde periode 1997 op van 0,2 miljoen gulden naar 2,4 miljoen gulden. De omzet is 366 miljoen.

Binnen de productgroep keramisch sanitair daalde de omzet. Belangrijkste redenen: het wegvallen van de export naar Rusland en een herschikking van de activiteiten in Duitsland. In Nederland verbeteren de marges dankzij aanhoudend goede verkopen en een verbetering van de mix.

De divisie douches en baden boekte succes met de introductie van enkele nieuwe producten voor het hogere marktsegment. Mede hierdoor nam zowel de omzet als het bedrijfsresultaat toe. Om een nog groter marktaandeel te krijgen, investeert Sphinx Gustavsberg de komende maanden miljoenen guldens in de verkoop en marketing van douchewanden en -cabines. De expansie moet leiden tot een aanzienlijke vergroting van het marktaandeel. “We hebben het hier over een zeer lucratieve business”, zei financieel directeur M. Veninga donderdag in een toelichting. “In landen waar we met ons sanitair goed zitten, zijn we met douches en baden nauwelijks actief, terwijl je dezelfde distributiekanalen gebruikt.” (ANP)

Reageer op dit artikel