nieuws

Schrik over toestand Kwaaitaalvloeren

bouwbreed Premium

nieuwegein – De achteruitgang van de Kwaaitaalvloeren gaat schrikbarend snel. Dat blijkt uit een recent gehouden onderzoek.

Een woordvoerder van Leggedoor Beton- en Vochtweringstechniek BV te Gasselternijeveen zegt dat het bedrijf is geschrokken van de uitkomsten van een onderzoek, gedaan in woningen met schade aan de betonnen begane grondvloeren in Nieuwegein. De resultaten zijn vergeleken met een onderzoek van Intron van ruim een jaar geleden.

Leggedoor heeft de vloer van een proefwoning al voorzien van een systeem voor kathodische bescherming (KB). Het beton is gerepareerd en tussen de vloerelementen zijn titanium anodes aangebracht.

De wapening zelf functioneert als kathode. Op dit systeem staat een zeer kleine gelijkspanning van 1 tot 3 Volt. Daardoor ontstaat een zodanig chemisch klimaat in het beton, dat de wapening niet meer roest. Het stroomverbruik van de KB-installatie is nagenoeg nihil.

In januari begint Leggedoor met de reparatie van vloeren en het installeren van KB-systemen in veertig woningen. In totaal heeft het bedrijf 104 aanbiedingen gedaan. “Onze prijzen zijn scherp en afhankelijk van de schade, die gerepareerd moet worden”, laat de woordvoerder weten.

Volgens hem is KB een definitieve oplossing voor alle ongeveer tweehonderddzuiend woningen, die in de jaren zeventig gebouwd zijn met Kwaaitaal-, Manta- of Flevovloeren.

Een deel daarvan vertoont ernstige betonschade. De chloride, die als verhardingsversneller in het beton is gebruikt, bevordert de corrosie van de wapening. De roest drukt stukken van het beton af, waardoor de wapening bloot komt te liggen. Vooral in vochtige kruipruimten kan de schade zeer ernstig zijn.

Reageer op dit artikel