nieuws

Rotterdam niet rolstoelvriendelijk

bouwbreed Premium

rotterdam – Een trap waar je alleen heelhuids afkomt als je goed naar je voeten kijkt. Een bioscoop waar je met je rolstoel slechts via de goederenlift in kunt – als je tenminste de goed verborgen oprit van het dertig centimeter hoge plein kunt vinden – en gevaarlijk scheve drempels in een nodeloos schuin aflopende straat.

Het is een greep uit de problemen die we tegenkwamen tijdens een stadswandeling door Rotterdam. De wandeling stond in het kader van een conferentie over de toegankelijkheid van de openbare ruimte.

“Hoe komt het dat producten en gebouwen onvoldoende tegemoetkomen aan de wensen van mensen die er gebruik van maken?”, vroeg organiserend platform Design for All zich af. “Ligt dat aan de makers of aan de gebruikers zelf? Of schort er iets aan de communicatie tussen de betrokken partijen?”

De belangrijkste conclusies vermeldden wij in de krant van zaterdag jongstleden: de architect moet al tijdens zijn opleiding leren wie de gebruikers zijn, wat ze willen en kunnen. Gedurende het ontwerpproces moet expliciet met de architect worden gesproken over gebruikskwaliteit.

Voor het eerste zorgt professor M. van Wijk met de opzet van een leerstoel toegankelijkheid aan de TU in Delft; het tweede lijkt logisch en eenvoudig, maar blijkt tijdens onze wandeling niet altijd tot het gewenste resultaat te leiden.

Op pagina 3:Een rottrap maar met mooi ruimtelijk effect.

Onderdeel van het Schouwburgplein in Rotterdam is de beplanking met steigerhout. De architect vond de gebruikelijke verspringende rijen schroeven echter niet mooi en koos ervoor alle schroeven op rij te plaatsen. Gevolg: de onderliggende balken zijn gespleten. Foto: Ries van Wendel de Joode

Reageer op dit artikel