nieuws

– Reuze wokkels – richting Frankrijk

bouwbreed

balk – Het zijn de grootste vijzels ooit in de wereld gemaakt: een diameter van 3,80 meter, een lengte van circa 22 meter en een gewicht van 32 ton. Spaans Babcock uit Balk bouwt zes van deze – reuze wokkels – voor een rioolzuiveringsinstallatie in Parijs. Drie van de zes vijzels gingen maandag op transport richting Frankrijk. Eind dit jaar moeten de drie resterende vijzels volgen. Met deze order is een bedrag van 6 miljoen gulden gemoeid.

Spaans Babcock richt zich op waterbehandeling in het algemeen. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Engeland, Duitsland, Canada, Egypte en India. De vestiging in Balk is gespecialiseerd in de bouw van vijzels voor riool- en drinkwaterzuiveringsinstallaties. Het bedrijf is op vijzelgebied de grootste producent in de wereld. Projectmanager Jan Batstra keek dan ook niet vreemd op van de Franse order.

– We leveren wereldwijd vijzels. Zo hebben we onlangs elf vijzels voor een rioolzuiveringsinstallatie in Frankfurt geleverd. Binnenkort bouwen we tien vijzels voor een installatie in Vietnam. Het bijzondere aan deze Franse order is echter dat het de langste vijzels ter wereld zijn – , verklaart Batstra.

De vijzels zijn bestemd voor een rioolzuiveringsinstallatie langs de rivier de Seine in Parijs. Wanneer de rivier buiten haar oevers treedt, wordt de installatie in gang gezet. De vijzels verwerken 270.000 liter water per uur.

Volgens Batstra leverde de productie van de vijzels in Balk geen probleem op. Maar het transport was des te lastiger. – Het transport vergde weken van voorbereiding. We hebben de vijzels eerst met behulp van een portaal kraan en twee autokranen op diepladers met bestuurbare achteras geladen – , vertelt Batstra. De firma Pax uit Leeuwarden leverde deze diepladers.

Buiten Balk werden de vijzels op een parkeerplaats overgeladen op Ketelbed-trailers. Die zijn in hoogte verstelbaar, zodat de vijzels onder alle viaducten door kunnen. Het was niet mogelijk met deze trailers door Balk te rijden.

In Parijs worden de vijzels met behulp van een kraan van 400 ton in de rioolwaterzuiveringsinstallatie gezet. Volgend jaar levert Spaans Babcock nogmaals zes supergrote vijzels voor zuiveringsinstallaties in Parijs.

Spaans Babcock begint in het eerste kwartaal van volgend jaar met de bouw van een drinkwaterzuiveringsinstallatie in Ghana. Met deze order is een bedrag van 16 miljoen gulden gemoeid.

Ook ontwikkelt het bedrijf samen met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een mobiele waterzuiveraar, die kan worden ingezet bij overstromingen zoals in Midden-Amerika. Deze waterzuiveraar komt eind dit jaar op de markt.

De eerste drie reuze vijzels van 22 meter gingen maandag op transport naar Parijs. Op de foto hangt een van de drie reuze vijzels in de takels. De dieplader staat klaar voor het vervoer van de – reuze wokkels – . Foto: Persbureau Noordoost/Peter Wouda

Reageer op dit artikel