nieuws

Paleiskwartier nieuwste paradepaardje Den Bosch

bouwbreed

‘s-hertogenbosch – Met de ontwikkeling van het plan Paleiskwartier staat Den Bosch aan de vooravond van een ingrijpende herontwikkeling van de binnenstad. De gemeente presenteerde deze week haar plannen tijdens een omvangrijke startmanifestatie rond het Paleiskwartier.

“Oud en nieuw treden elkaar in deze nieuwe binnenstad met waardering tegemoet”, aldus de gemeente Den Bosch over het plan Paleiskwartier in de ‘Paleiscourant’. In samenwerking met onder andere Credo Integrale Planontwikkeling, DEVCO Nederland en ING Vastgoed Ontwikkeling heeft de gemeente het plan Paleiskwartier aangegrepen als haar nieuwste paradepaardje als het gaat om omvangrijke projecten.

Binnen tien jaar moet er een woon- en werkgebied ontstaan in het hartje van Den Bosch, tussen het onlangs vernieuwde NS-station en het historische stadscentrum van de provinciehoofdstad. Den Bosch heeft met de bouw van 1200 appartementen en 130.000 vierkante meter kantoorruimte hoge verwachtingen voor het gebied, dat nu nog bekend staat als de Wolfsdonken.

Na eerder al een groot gedeelte van de Bossche spoorzone te hebben aangepakt, achtte het gemeentebestuur de tijd rijp voor verdere herontwikkeling van het overige gedeelte.

Met een totale investering van 1,8 miljard gulden hoopt Den Bosch haar binnenstad te verruimen en bovendien een optimale overgang te maken van oud naar nieuw.

Daarnaast moet het Paleiskwartier garant staan voor een perfecte mix tussen wonen, werken, allerlei voorzieningen en gemakken en bovenal een uitstekende verbinding met enerzijds de binnenstad en anderzijds de rondweg van Den Bosch.

Publiek-privaat

De plannen rond het Paleiskwartier worden door middel van een PPS-constructie gerealiseerd. Op deze manier hoopt de gemeente Den Bosch het project met het beste resultaat, en net zo evenredig als de doelstellingen van het Paleiskwartier, zelf te realiseren.

Begin 1999 is de aanvang van de bouw van de diverse deelplannen. Deze zijn gebaseerd op een stedenbouwkundig masterplan van ir. S.V. Khandekar, die ook al het eerste deel van de herontwikkeling van de spoorzone in Den Bosch voor zijn rekening nam.

Reageer op dit artikel