nieuws

Oplosmiddelarme verf presteert beter Van de redactie techniek

bouwbreed Premium

haarlem – Oplosmiddelarme verven zijn minstens zo duurzaam als hun traditionele broertjes. Dat is de voorlopige conclusie van het Centrum voor Onderzoek en Technisch Advies (COT) van een prestatieonderzoek van schilderwerk.

Het COT inspecteert ieder jaar 59 woningcomplexen die tussen 1989 en 1994 met verschillende typen verf zijn behandeld. Hoewel de onderzoeksperiode nog niet is afgelopen, ziet het onderzoeksinstituut toch al opvallende verschillen.

Zo vertonen de gebruikte watergedragen acrylaatverven na drie jaar nog geen enkel glansverlies. De oplosmiddelrijke alkydharsverven glansden na twee jaar al minder en verliezen binnen vier jaar een kwart van de oorspronkelijke glans. Bij high solids is het nog erger: de glansafname bedraagt na vier jaar al 45 procent. Bij het zogenaamde afpoederen is eenzelfde beeld te zien.

Reageer op dit artikel