nieuws

Ontwikkelaar in de slag met Luchthaven Schiphol WTC

bouwbreed

amsterdam – Kantoren Fonds Nederland (KFN) onderhandelt met de NV Luchthaven Schiphol over de tweede fase van WTC. “We verwachten er binnen vier weken uit te zijn, maar makkelijk is het niet”.

Dat zegt ing. A. Thewessen, algemeen directeur KFN. Volgens Thewessen worden er stevige onderhandelingen over de grondkosten gevoerd.

Thewessen kreeg eerder deze week voor het eerste stadium de prestigieuze vastgoedprijs 1998 van de FGH Bank. De ontwikkelaar/financier van het ABP nam een groot risico zonder voorverhuur aan de bouw te beginnen. “Met die prijs worden de onderhandelingen alleen maar moeilijker”, grapte hij na de prijsuitreiking. “Als we niet uit de gesprekken komen, wat dan? Luchthaven Schiphol kan met een andere ontwikkelaar/financier in zee gaan. De luchthaven schaakt voor deze fase op meer dan een bord.”

De enorme kosten vormen een probleem. Door de astronomische grondprijs en de ongetwijfeld forse bouwprijs is een raming gemaakt van vierhonderd miljoen gulden. De eerste fase, gedragen door KFN, bedroeg nog circa 260 miljoen. Thewessen: “De bouw is gecompliceerd omdat er weer een parkeergarage voor 3000 auto’s in slechte grond moet komen. Daarnaast loopt onder het gebouw een spoorlijn die nog geen millimeter van zijn plaats mag. Het is overigens niet zo dat de aannemers van de eerste fase, NBM-Amstelland/Dura, automatisch een vervolgopdracht krijgen. Om de risico’s te spreiden nemen we de helft van het project. De luchthaven neemt het resterende deel voor haar rekening.”

Op pagina 11: Begerenswaardige FGH Vastgoedprijs 1998.

Reageer op dit artikel