nieuws

Netelenbos maakt zich sterk voor pilot met betaalstrook

bouwbreed Premium

den haag – Minister Netelenbos van verkeer wil in de regio Rotterdam een pilotproject toestaan met een betaalstrook langs de snelweg.

Het kan volgens haar echter niet zo zijn dat paylanes de kabinetsplannen vervangen voor de invoering van rekeningrijden in de spits rond grote steden.

Zij heeft dat gisteren de Tweede Kamer meegedeeld tijdens de behandeling van de begroting van Verkeer en Waterstaat. Betaalstroken zouden door private ondernemingen kunnen worden aangelegd. Wie er over wil rijden moet daarvoor een bepaald bedrag neertellen, ongeacht het moment van de dag. Het rekeningrijden van het kabinet zal alleen in de spits van kracht zijn. Rond de steden komen lussen. Wie die passeert moet betalen.

Het hele land van paylanes voorzien is volgens Netelebos geen optie omdat op veel plaatsen de ruimte ontbreekt voor deze nieuwe infrastructuur. Ze reageerde hiermee op kritiek van CDA-Kamerlid Reitsma op de plannen voor rekeningrijden. Hij denkt dat die zullen leiden tot betaald in de file staan. Daarom pleitte hij bij bij de begrotingshandeling voor betaalstroken. “Autmobilisten kunnen dan kiezen tussen de file of het kopen van reistijd.”

Minister Netelenbos.Foto: ANP

Reageer op dit artikel