nieuws

‘Middelbaar beroepsonderwijs moet geen managers opleiden’

bouwbreed Premium

delft – Managementvaardigheden horen niet thuis in het middelbaar technisch beroepsonderwijs. Wie zich wil bekwamen voor leidinggevende functies binnen het bouwbedrijf moet daarvoor een aparte opleiding volgen.

Het geven van managementvakken op de mts leidt ertoe dat bouwbedrijven worden overspoeld door personeel met teveel leidinggevende kwaliteiten en te weinig technische kennis.

Dat zegt Adri Voogt, voorzitter van de Stichting Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB). Het onderwijs legt steeds meer de nadruk op algemene vaardigheden en kennis van management en daardoor komen de technische vaardigheden steeds meer in het gedrang. “Je merkt dat in de bouwpraktijk. Ik kom bijna dagelijks jonge mensen tegen die achter de computer uitstekend kunnen managen, maar geen benul hebben van de technische aspecten van de bouw. Ik maak me daar ongerust over, want je kunt niet managen als je niet weet waar je over praat. De balans dreigt volkomen door te slaan.”

Voogt constateert dat vooral architecten- en ingenieursbureaus en verschillende overheden met deze problematiek te maken hebben. “Het uitvoerend bouwbedrijf wordt steeds vaker gevraagd zijn technische kennis in te brengen bij dat soort organisaties. Als we niet oppassen hebben straks alleen de uitvoerende bouwers nog technische kennis.”

Bovendien is het voor jongeren erg moeilijk om allerlei details over regelgeving en calculatie te leren. “Als ze echter de techniek beheersen, kunnen ze de rest alsnog leren via aanvullende kaderopleidingen.”

Bij grote bouwbedrijven kunnen problemen die door onvoldoende technische kennis ontstaan nog wel worden opgelost, maar bij de kleine en middelgrote aannemers ligt dat heel anders.

“Ik heb meegemaakt dat leidinggevenden door hun personeel werden gewezen op fouten, die ze zelf niet ontdekten door mankementen in hun kennis. Bij een klein bedrijf kan dat funest zijn.”

Reageer op dit artikel