nieuws

Met uitzicht op voetballende vlooien in een hondenmand

bouwbreed Premium

amsterdam – Bij de afslag Amsterdam Zuidoost treedt de toren uit de coulissen van de omringende bebouwing. Tweemaal zo hoog als de Arena, dicteert de Woontoren Amsterdam de nieuwe verhoudingen in het nieuwe Bijlmer-centrum. Vanuit het restaurant op 45-ste verdieping kijken de gasten neer op 22 voetballende vlooien in een hondenmand.

Of dit toekomstbeeld werkelijkheid wordt, hangt nog van een heleboel dingen af. Amsterdammers hebben een reputatie in het kortwieken van hemelbestormers. Maar Delta roA en Smit’s Bouwbedrijf, die op verzoek van de gemeente Amsterdam een haalbaarheidonderzoek hebben uitgevoerd, zijn vol goede moed. Het kan!, is de juichende conclusie van de studie, die werd uitgevoerd met Hiensch Engineering, Ingenieursgroep Van Rossum en de planoloog F. van de Ven. Het ontwerp is van het Amsterdamse architectenbureau Tekton.

Zeker is op dit moment alleen dat het plan haalbaar is, dit wil zeggen dat Delta roA en Smit’s Bouwbedrijf in staat zijn het project te financieren. In Delta roA wordt het risico gedragen door twee van de deelnemende Amsterdamse corporaties: Patrimonium en Zomers Buiten.

Zinderen

Het zindert op de veertiende verdieping van de Dreeftoren, waar Delta roA zijn intrek heeft genomen. Directeur Gerrit Lageman en zijn drie medewerkers stralen van trots. Het is verbazingwekkend wat dit team voor elkaar heeft weten te boksen, sinds vijf corporaties in 1994 tot vergaande samenwerking besloten. Lageman heeft op dit moment voor twee miljard gulden projecten in portefeuille. De Woontoren Arena moet de kroon worden op het centrumgebied van Zuidoost. In een omgeving die tot nu toe uitsluitend op utiliteit is gericht, introduceert de nieuwe toren een prominente woonfunctie.

Het complex is verdeeld in drie zones. De begane grond en de eerste vijf lagen hebben een publieke functie. Vanaf de zesde tot en met de 43-ste verdieping biedt de toren ruimte aan 250 woningen. De bovenste drie verdiepingen zijn weer voor openbare functies gereserveerd.

Op de dakverdieping is een restaurant en een stedenbouwkundig informatiecentrum geprojecteerd.

De projectontwikkelaars willen in het voorjaar van 2000 met de bouw beginnen. Als alles goed gaat, is het gebouw in 2003 klaar voor oplevering.

Reageer op dit artikel