nieuws

Meijsen legt enorme lengte aan glaskabel Nieuw netwerk voor 32 Beneluxsteden

bouwbreed Premium

den haag – Meijsen Ondergrondse Infrastructuren realiseert in opdracht van telecommunicatiebureau VersaTel een ‘backbone’ ten behoeve van een telecommunicatie netwerk dat gaat concurreren met PTT-Telecom. Eind volgend jaar moeten tweeendertig Benelux-steden door dit netwerk zijn verbonden. Tegen die tijd heeft VersaTel volgens de ramingen vierhonderd miljoen geinvesteerd.

Het netwerk zal bestaan uit drie delen: het Benelux Overlay Network, het Local Access Network en het International Network. Het Benelux Overlay Network, wordt gevormd door 2200 km glasvezelkabel.

Het legt de verbinding met en tussen de belangrijkste zakelijke gebieden in de Benelux en op termijn ook met Dusseldorf, Parijs en Londen. Het zal gebruik maken van SDH Ring transmissiesystemen met een datatransmissiecapaciteit van 20 Gigabit per seconde per glasvezelpaar. Deze capaciteit is later met speciale technieken nog op te voeren naar 160 Gpbs.

Netwerk

Dit zijn snelheden die nog door geen enkel Europees netwerk worden gehaald. Meijsen verwerkt daarvoor glasvezelkabels met betere PMD-waardes dan de reguliere glasvezelkabels.

Het bedrijf legt niet alleen de ondergrondse glaskabel, maar levert ook het hele netwerk operationeel op. Frank van der Tol, woordvoerder van Meijsen, signaleert dat opdrachtgevers zich terugtrekken uit het traject van realisatie en beheer van netwerken. VersaTel heeft het hele project uitbesteed aan Meijsen.

Kabelboer

Dit was een logisch gevolg van het feit dat Meijsen van het begin af aan als kabelspecialist bij het project betrokken is geweest. Aannemersbedrijf Meijsen is allang geen eenvoudige kabelboer meer. Meijsen Ondergrondse Infrastructuren is een zelfstandige business unit van Detron International en heeft sinds een jaar ook de beschikking over een eigen engineeringsbureau dat voor een groot deel is opgebouwd met de knowhow van telecommunicatie specialist Detron. Het bedrijf is nu in staat complete ondergrondse turnkey-projecten uit te voeren, van ontwerp tot en met het beheer.

Certificaat

Het is daarvoor ook gecertificeerd. Meijsen is het eerste en tot nu toe ook het enige bedrijf dat een kwaliteitsborgingcertificaat heeft ontvangen voor een combinatie van processen, waaronder NEN-EN-ISO 9001:1994 en VCA** met als scope het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van telecommunicatie- en infrastructuurnetten.

Reageer op dit artikel