nieuws

Mammon (I)

bouwbreed Premium

Alle architectuur hoger dan vijfentwintig meter is niet meer veilig. Het land wordt afgegraasd door gsm-cowboys op zoek naar opzichtige plekjes voor hun antennes.

De eerste ronde heeft ons enige jaren geleden duizend stakerige masten opgeleverd met evenzovele grauw betonnen bunkers voor de elektronica. De huidige ronde verknoeit de skyline. Kijk maar rond, het is alsof alle torens als alerte hazen hun oren omhoogsteken.

Alle torenbezitters zwichten voor het geld. Ze offeren er schaamteloos de schoonheid van hun gebouw voor op. Is dat van gewone mensen nog begrijpelijk, het was onlangs een schok om te zien hoe zelfs een kerktoren de gsm-behandeling onderging. Het is een luchtige moderne toren, geheel doorzichtig, met bovenin een klok. In die luchtige leegte staat nu een grijze regelkast, de antennes zijn tegen de smetteloos witte zijkanten geplakt.

Je kan niet god en de mammon dienen. Het is duidelijk wat deze hervormden hebben gekozen.

Reageer op dit artikel