nieuws

Lassche apetrots op de schoonste bouwplaats

bouwbreed

almere – Als het niet zo verschrikkelijk had geregend zou je er van de grond kunnen eten. “We hebben het afval van het begin af aan gescheiden ingezameld”, zegt Klaas Lassche, uitvoerder van Wilma Bouw BV. “Het milieu daar gaat het om. Dat het voordeliger is, speelt voor mij nauwelijks een rol.”

De bouwplaats van Klaas Lassche aan de Gooimeerdijk is door milieudeskundigen uitgeroepen tot de schoonste van Flevoland. Vandaag krijgt de uitvoerder als blijk van waardering een bronzen beeld, de ‘Kiekendief’.

De uitvoerder blijft er bescheiden onder. “Het is niet alleen mijn verdienste. Als je voor een aannemer werkt die het niets kan schelen, dan houd je het niet netjes. Bovendien hebben alle jongens er aan meegewerkt en dat geldt ook voor de onderaannemers.” Hij duwt zijn bril stevig op de neus. “Nou ja, een enkele keer moet ik wel eens iemand terecht wijzen.”

Loek Stork, milieuambtenaar in Almere, steekt zijn lof over Lassche niet onder stoelen of banken. “We hebben bij de afdelingen Bouw- en Woningtoezicht van verschillende gemeenten gevraagd waar we de schoonste bouwplaats konden vinden. Toen is de naam van Klaas Lassche meermalen gevallen. Niet alleen dat op zijn bouwplaatsen het afval gescheiden wordt ingezameld, er is ook nauwelijks zwerfvuil te vinden. En aangezien het hier altijd waait, is dat natuurlijk heel belangrijk.”

‘Kiekendief’

De ‘Kiekendief’ is een initiatief van de provincie Flevoland en wordt voor het eerst uitgereikt. Dit jaar gaat de prijs naar de netste bouwplaats, maar in de toekomst wordt hij toegekend aan aannemers, architecten of projectontwikkelaars die zich sterk maken voor duurzaam bouwen.

Aan de Gooimeerdijk bouwt Wilma samen met Moes Bouwbedrijf 464 woningen. Lassche ziet er persoonlijk op toe dat het werk netjes blijft. Zelfs een lege spuitbus die nonchalant in een hoekje is gegooid, ontsnapt niet aan zijn aandacht. Hij raapt het ding op en gooit hem ogenblikkelijk in een container. “Zo ben ik nu eenmaal. En trouwens, Wilma stimuleert het ook. Alle medewerkers hebben een milieucursus gevolgd. Bovendien organiseer ik voordat de bouw begint een bijeenkomst waar ik vertel waar iedereen, bouwvakker of onderaannemer, zich aan heeft te houden.”

Hout, puin, wapening, verpakkingsmateriaal en bouw- en sloopafval wordt op de bouwplaats gescheiden ingezameld. “Je bent dan al gauw een paar honderd gulden per container goedkoper uit dan wanneer je alles door elkaar gooit. Dat vind ik trouwens niet het belangrijkste, ook al speelt het wel een rol.”

Natuurlijk gaat het wel eens mis. “Maar dat hoor je al snel want dan trekt het bedrijf dat de containers ophaalt aan de bel: of je het spul niet beter kunt scheiden. Bovendien wordt ook bij Wilma bijgehouden wat voor afval er wordt weggehaald. En als dan blijkt dat je alles door elkaar gooit, tikken ze je op je vingers.”

De vraag of het scheiden van afval extra werk met zich mee brengt, wuift Lassche weg. “Als je het meteen goed aanpakt, is er niets aan de hand. Er moet een zekere discipline ontstaan, zodat het voor iedereen vanzelfsprekend is om zich aan de regels te houden. En je moet er op toezien dat het netjes blijft natuurlijk.”

“Een schone bouwplaats? Vanzelfsprekend, zo ben ik nou eenmaal.”Foto: Axiepress

Reageer op dit artikel