nieuws

Lage hypotheekrente blijft drijfveer voor huizenkopers

bouwbreed

den haag – Even zag het er naar uit dat de groei van het aantal hypotheken zou afnemen. Maar in het derde kwartaal van dit jaar sloten meer mensen een lening voor hun huis af dan vorig jaar in dezelfde periode.

– De hausse is blijkbaar nog niet voorbij – , zegt W. T. Vissers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Statistici werden in het tweede kwartaal van dit jaar even op het verkeerde been gezet. Voor het eerst sinds lange tijd nam het aantal hypotheken af. Vissers had verwacht dat de lichte daling zou doorzetten. – De markt leek verzadigd, maar door de verder dalende rente hebben toch weer veel mensen besloten een hypotheek af te sluiten. Het dalende consumentenvertrouwen als gevolg van economische crises in Azi-, Latijns-Amerika en Rusland spelen niet mee – .

De hypotheekrente bereikte in september het laagste niveau sinds 1964. Een huizenbezitter telde gemiddeld 5,5 procent neer voor zijn lening. – Als de rentestand gaat oplopen stort die markt in. –

Het aantal nieuw ingeschreven woninghypotheken nam in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toe met 10 procent. Van de 142.000 huizenleningen betrof bijna de helft een oversluiting of een tweede hypotheek. In het tweede kwartaal was nog sprake van een daling van 5 procent. In het derde kwartaal van dit jaar is voor 34 miljard gulden geleend voor een hypotheek.

Nooit eerder is in CCn kwartaal zoveel geld geleend voor een huis. In een jaar tijd is de hypotheekschuld met 60 miljard gulden toegenomen.

Totaal staat 471 miljard gulden uit aan schulden. Op vijf van de zes eigen woningen rust een hypothecaire lening. De gemiddelde woningprijs voor bestaande koopwoningen lag in de eerste negen maanden van dit jaar op 270.000 gulden. Dit is een stijging van 10 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam toe met 17 procent tot 225.000 gulden. (ANP)

Reageer op dit artikel