nieuws

Kunststof niet klaar voor gerecyclede korrel Bij de presentatie van het Gelredome waren de verwachtingen hoog.

bouwbreed Premium

Inmiddels maakt Schelde International bij de fabricage van stadionstoelen geen gebruik meer van de geheimzinnige chemische korrel die van oud plastic hoogwaardig nieuw plastic maakt.

Volgens directeur H. Dekker ligt het niet aan de korrel: – Het ligt aan de kunststofmarkt. Die is niet klaar om voldoende gerecycled materiaal aan te leveren. –

Bij de bouw van het Gelredome was een van de gesprekspartners de Stichting Doen, die zich inzet voor milieuverbetering. De stichting leverde door het houden van een inzamelingsactie van oud tuinmeubilair, voor een groot deel het materiaal voor de stoelen. De kunststofverrijker in korrelvorm, ontwikkeld door Bennet Europe BV in Almere, zorgde ervoor dat het oude plastic een nieuwe en hoogwaardige vorm kreeg.

Door het multifunctionele karakter van de stadions moeten de stadionstoelen van betere kwaliteit zijn dan vroeger.

Dekker verwachtte in de stadionwereld hoge ogen te gooien met zijn nieuwe stoelen. Dat bleek een misvatting, omdat er niet voldoende recyclebaar materiaal voorhanden is: – En aan nieuw plastic voegt de korrel niets toe. –

In het kielzog van de Nederlandse stadionbouwers die in het buitenland gewild zijn, lift Schelde International wel lekker mee op de verkoop van stoelen van – gewoon – plastic.

Na de Arena en het Gelredome, en met nog drie Nederlandse stadions in de portefeuille, zijn er onderhandelingen gaande in het Franse Nancy, in Engeland en in twee Belgische plaatsen.

Reageer op dit artikel