nieuws

Kroonprins voorzitter Commissie Waterbeheer

bouwbreed Premium

den haag – Prins Willem-Alexander wordt in januari lid van de Commissie Integraal Waterbeheer, een overleg- en adviesorgaan op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het is de bedoeling dat hij op termijn voorzitter wordt van de commissie, die in nauw contact staat met lokale en provinciale overheden en waterschappen.

Dat werd duidelijk bij de officiele bekendmaking van het Wereld Water Forum van de Wereld Water Raad, dat in maart 2000 in Nederland gehouden wordt. De initiatiefnemers willen een wereldwijde visie op duurzaam waterbeheer ontwikkelen.

Willem-Alexander combineert zijn nieuwe Nederlandse functie, waarvoor hij een kantoor op Verkeer en Waterstaat krijgt, met twee internationale: honorair lid van de Wereld Water Commissie en beschermer van het Global Water Partnership.

Generatiegenoten

De Prins van Oranje zal niet nalaten mensen – en vooral jongeren – meer bewust te maken van de noodzaak verstandig met water om te gaan. “Als ik van mijn jeugdige leeftijd gebruik kan maken om mijn generatiegenoten aan te spreken, zal ik dat zeker doen.” Er is wel een lange weg te gaan: “Ik ben ongeloofwaardig als ik zeg dat ik in mijn eentje de hele wereld kan overtuigen, maar ik zal zeker mijn steentje bijdragen.”

De recente wateroverlast heeft duidelijk gemaakt dat mensen zich beter niet in uiterwaarden kunnen vestigen. “Het zijn mooie plekken waar veel mensen willen gaan wonen. Anders heb je een paar jaar nodig om duidelijk te maken dat dat niet zo verstandig is. Nu is het veel gemakkelijker om vergunningen te weigeren”, stelde de prins vast.

De Prins van Oranje weet nog niet hoeveel tijd hij aan zijn nieuwe – onbetaalde – baan kwijt zal zijn en kon evenmin al veel over de inhoud vertellen. Daarvoor is het domweg te vroeg. Hij kijkt er wel naar uit en noemde het werk zeker “een grote uitdaging” en “geen verplichting”. Hij denkt goed voorbereid te zijn door een programma bij Rijkswaterstaat. Voorzitter wordt hij volgens eigen zeggen als hij er “klaar” voor is.

Reageer op dit artikel