nieuws

Koningin slaat in Utrecht eerste euro

bouwbreed Premium

utrecht – Koningin Beatrix slaat dinsdagmiddag 8 december bij De Nederlandse Munt in Utrecht de eerste euromunt. Deze euro wordt de eerste van meer dan drie miljard munten die in 2002 alle guldens moeten vervangen.

De euromunten hebben een Europese zijde (voor elk land hetzelfde) en een nationale zijde. De gemeenschappelijke Europese zijde is ontworpen door Luc Luycx van de Koninklijke Belgische Munt.

De Nederlandse zijden van de euromunten zijn ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, de ontwerper van de huidige guldenmuntreeks. Het ontwerp voor de munten van een en twee euro bouwt voort op de beeltenis van de Koningin op de huidige muntreeks. Daarmee wordt de continuiteit bij de overgang van de gulden naar de euro weergegeven. De overige munten van een, twee, vijf, tien, twintig en vijftig eurocent krijgen een nieuw ontwerp in uniforme stijl met een klein portret van de koningin, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie.

Begin 2002 komen de munten in omloop. Tot die tijd liggen de euro’s in het Opslag en Distributie Centrum, dat op dit moment in Lelystad in aanbouw is. (ANP)

Reageer op dit artikel