nieuws

Industrie langs Oude Maas moet stukje opschuiven

bouwbreed Premium

zwijndrecht – De industrie langs de Oude Maas moet de komende dertig jaar opschuiven. Dat blijkt uit de Structuurvisie Zwijndrecht 2030, die gisteren werd gepresenteerd.

De gemeente kiest voor het gezicht naar het water. Bovendien moet rijksweg A16 onder de grond en komt er grootschalige stadsvernieuwing. De herstructurering van de industrie treft onder meer een aantal beton- en chemische fabrieken. “Het wordt geen koude sanering, daar houden wij niet van”, aldus wethouder Merkus. “Er kan nog zeker tien jaar in modernisering worden geinvesteerd. Op de lange termijn moet de woonfunctie van het centrum echter worden versterkt. We zijn al woningen en kantoren aan het bouwen langs van de Oude Maas en de Noord.”

Op 17 november houdt Zwijndrecht een eerste informatieavond over de Structuurvisie 2030. Die is voor bedrijven en corporaties. “We verwachten het meeste commentaar uit de hoek van het bedrijfsleven”, licht voorlichter Van Mil toe. Maar ook inwoners en maatschappelijke organisaties krijgen de kans om in discussie te gaan met de gemeente. Dat gebeurt op woensdagavond 2 december.

De Structuurvisie Zwijndrecht 2030 ziet er zeer beslist uit. De gemeenteraad heeft het plan ontvangen, maar er is nog niet naar haar mening gevraagd. Volgens Merkus zijn alle plannen nog voorlopig, ook de twaalf gemaakte hoofdkeuzes. Een daarvan is het onder de grond brengen van de A16. Hoewel omleggen nog wel in het rapport voorkomt, is dit volgens Merkus uitgesloten. “Hij gaat ooit onder de grond, daar kun je niet omheen.” Volgens Merkus bestaat er veel belangstelling voor de Structuurvisie Zwijndrecht 2030 van projectontwikkelaars. “De herstructurering is het grote probleem van de volgende eeuw. Er komt grootschalige stadsvernieuwing aan.”

Reageer op dit artikel