nieuws

In zes weken nieuw dak op deel van Hermitage

bouwbreed Premium

sint petersburg – “Zamel je als Nederlanders twee miljoen gulden in. Zet je leuk een nieuw dak op dat wereldberoemde museum Hermitage in elkaar. Wil je met dat mooie cadeau dus Rusland in. Laat de Russische douane je er niet door!” De verantwoordelijke Nederlandse architect Gerard Prins kan er nog niet over uit.

Inmiddels staat het door Nederlanders betaalde en gemaakte dak wel degelijk op het vermaarde kunstpaleis in Sint-Petersburg, maar de douane heeft volgens Prins toch vrolijk voor een oponthoud van twee maanden gezorgd. Maar verder geen kwaad woord over de Russen, benadrukt Prins.

Het gaat allemaal om een dakdeel van zestienhonderd vierkante meter, precies het stuk boven de zaal met 22 Rembrandts. De zaal zelf is ook meteen maar opgeknapt en eindelijk eens fraai uitgelicht. De leiding van de Hermitage vindt eigenlijk dat je de Rembrandts met daglicht moet bekijken, maar dan moeten vooral tijdens de vele donkere dagen in Rusland te veel bezoekers worden teleurgesteld.

Het nieuwe dak en de renovatie van de zaal betreffen een geheel Nederlandse affaire. De Stichting Vrienden van de Hermitage Nederland voerde uitbundig actie om het geld bijeen te krijgen. Het oorspronkelijke dak van het museum blijkt al jaren zo lek als een mandje. “Op dat dak liggen grote ijzeren platen, waarschijnlijk uit de jaren vijftig. Het is aan het roesten en het sluit ook niet aan bij schoorstenen en dakkapellen”‘, zegt Prins.

Vochtig

De lekkages werden zo erg, dat er voor de toekomst van de schilderijen moest worden gevreesd. De hoeken in de zalen zijn zelfs vochtig. Het hele dak van de Hermitage is in deplorabele staat, maar de Nederlandse stichting moest natuurlijk ergens beginnen. Van de ingezamelde twee miljoen gulden kon niet alleen de zaal, maar ook het dakdeel boven de belendende zaal met Italiaanse meesters worden opgeknapt. Die laatste werkzaamheden beginnen na de winter begonnen, voorspelt Prins. Hij mat van tevoren alles in Rusland op, om in Nederland het dak te maken.

“De oude onderconstructie op de Hermitage bleek nog werkelijk perfect. Als nieuwe dakbedekking hebben we in Nederland een laag van roestvast staal en fiberboard gemaakt. In Rusland hoefden we alleen nog maar te monteren. Het zat er in zes weken op en we zijn er best trots op. De Russen zijn ook zeer enthousiast.”

De beslissing om ook het dak boven de Italiaanse meesters in de operatie mee te nemen, kwam als vanzelf. “We hadden de aanloopkosten en alles gehad. Het treintje was al in beweging, dus het maakte niet zoveel meer uit om er nog een paar wagons aan te hangen. Het Italiaanse dak, zoals wij het noemen, sluit ook aan het Nederlandse deel aan. Het zou een beetje gek zijn geweest om daar precies op te houden.”

Regenpijpen

De Nederlanders hebben ook nog een aantal regenpijpen onder handen genomen. “Dat zijn pijpen met een heel grote doorsnee. ’s Winters bevriest het water erin, wat enorme gevaren oplevert. Grote ijspegels kunnen losraken en voorbijgangers op het hoofd treffen. De Russen behelpen zich met een touwtje om de Hermitage heen, zodat mensen uit de gevarenzone blijven. In de behandelde pijpen hebben we nu elektrische kabels aangebracht, die er bij vriesweer voor zorgen dat het water niet bevriest.”

Inmiddels gaat de Stichting Vrienden van de Hermitage Nederland lustig door met geld inzamelen, want er valt aan het museum nog een hoop te doen. Het eerstvolgende doel is een nieuw dak en een opknapbeurt voor een zaal met andere Nederlandse meesters. Vuile lucht, vreemde belichting, schommelingen in temperatuur en wederom vocht eisen daar hun tol. (ANP)

Prins Willem-Alexander heropent zaterdagavond in St. Petersburg in het museum Hermitage de gerenoveerde zaal, waarin een groot aantal schilderijen van Rembrandt hangen. Hij verricht de plechtigheid in plaats van zijn ouders, die wegens ziekte van president Boris Jeltsin deze week niet op staatsbezoek hoefden te komen. Tijdens een ruim drie uur durend bezoek aan het museum ontsteekt de Prins van Oranje de mooie nieuwe verlichting voor de schilderijen.

Reageer op dit artikel