nieuws

‘In een week een kind en een huis, wat een geluk’ IBC Vastgoed opent Huizenwinkel in hart van Haagse Schilderswijk

bouwbreed Premium

den haag – Op de Haagse Vaillantlaan, hartje Schilderswijk is IBC Vastgoed begonnen met de ‘HuizenWinkel’. Hier verkoopt de projectontwikkelaar woningen die hij elders in de wijk in ontwikkeling heeft. Projectleider verkoop Rik Westerman ziet de ‘huizenwinkel’ vooral als service voor de kopers. “We zoeken hiermee de woonconsument op en bieden een laagdrempelige voorziening. Een aanspreekpunt dicht in de buurt.” IBC Vastgoed verwacht, wanneer het principe aanslaat, elders in Nederland soortgelijke winkels te openen.

Het is feest op de Vaillantlaan 313. Op deze winterse dag wordt de IBC HuizenWinkel officieel geopend. Een bont gezelschap van projectontwikkelaars, bouwers, ambtenaren en kopers staat te wachten op de dingen die komen gaan. Want het programma omvat meer dan alleen een heuglijke opening van de winkel. Vanmiddag wordt een begin gemaakt met de bouw van het project Vliegerheem. Het gaat hier om een woon-/werkgebouw dat aan het Hobbemaplein, De Heemstraat en de Vliegerstraat moet verrijzen.

De Vliegerheem is ontworpen door het Haagse architectenbureau Geurst en Schulze Architecten en bestaat uit in totaal 81 woningen met bedrijfs- en winkelruimte. Het bijzonder vormgegeven woon/werkgebouw kent diverse woningtypen: 7 koop- en 28 huurappartementen, 30 maisonnettes, 14 woon/werkwoningen met eigen atelier, 6 bedrijfsruimten, 30 eengezinswoningen en 2 winkels. Onder het gebouw komt een stallingsruimte, goed voor 60 parkeerplaatsen.

Het project heeft IBC Vastgoed vorig jaar in een prijsvraag in de wacht gesleept. Een maquette van de Vliegerheem staat in de huizenwinkel tegen de muur geschoven. “Mooi he?” zegt Rik Westerman die daar direct aan toevoegt het “zelf een buitengewoon markant project” te vinden.

Grote gezinnen

De verkoop van de woningen is geslaagd geweest. Met prijzen van 216.000 tot 277.000 gulden vrij op naam is het project voor de Schilderswijk/Transvaalbuurt niet mis te noemen. “Maar er is nu eenmaal een groep bewoners die graag in deze wijken wil wonen en er ook geld voor over heeft. Anderzijds moet je wel je product er op weten af te stemmen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een huis met slechts een slaapkamer aan te bieden. De meeste gezinnen die hier wonen zijn wat groter en daar moet je rekening mee houden.”

Omdat IBC Vastgoed in de stadsvernieuwingswijk met De Vliegerheem aan de slag gaat, maar ook 106 woningen op de nabij gelegen Troelstrakade gaat realiseren, is besloten dicht tegen de potentiele klanten aan te kruipen. Daarnaast verwacht IBC in dit deel van Den Haag een graantje mee te pikken uit de ruif die herstructurering heet.

Bouwkeet

“Bij MUWI verkochten we de woningen al zelf, dat gebeurde dan vanuit een bouwkeet. Maar daar speelde dus ook al de gedachte dat de tussenkomst van een makelaar niet altijd wenselijk is.” Westerman geeft als voorbeeld een chique makelaarskantoor met marmer op de vloer waar vervolgens mensen uit de achterstandswijken een huis moeten kopen. “Zoiets geeft, hoe je het ook went of keert, een stuk afstand.”

Laagdrempelig, men moet makkelijk voor informatie binnen kunnen lopen en als ontwikkelaar zit je dicht bij het product. Het zijn vooral deze drie redenen die Westerman graag wil benadrukken om de HuizenWinkel te rechtvaardigen. “Maar daarnaast hebt je toch ook te maken met ander publiek. In de meeste gevallen praat je over allochtonen die nog meer dan autochtonen het een grote stap vinden een huis te kopen en behoefte hebben aan informatie.”

Naast informatie over de woningen kan ook de financiering ervan simpeltjes in de winkel worden geregeld. En heeft men zelf een huis te verkopen dan kan Westerman een bevriende makelaar inschakelen om ook dat te regelen. “Kortom we kunnen het hele traject doorlopen.”

De aanpak lijkt aan te slaan. Want het project Vliegerheem is voor al voor 80 procent. Alle kopers hebben hun handtekening in de nieuwe HuizenWinkel onder het koopcontract gezet.

Alleen de familie Jaggi nog niet. Het Surinaamse echtpaar heeft het oog laten vallen op een eengezinswoning in de Vliegerstraat. Het tekenen van de koop/aannemingsovereenkomst vormt dan ook de officiele openingshandeling van de winkel en het startsein van de bouw.

Vertrouwen

Als verkoper heeft IBC Vastgoed de Haagse wethouder Peter Noordanus zover gekregen. Noordanus is blij met de aanpak van de projectontwikkelaar. “Het geeft aan dat er duidelijk vertrouwen is in deze wijk. Iedereen heeft de laatste tijd zijn mond vol over de Vinex-wijken maar de inspanningen die in de stadsvernieuwingswijken worden gedaan zijn vele malen groter en moeilijker”, vindt de Haagse wethouder.

En dan komt het moment dat de officiele plichtplegingen moeten worden verricht. Lacherig en ook wel een beetje nerveus zet de familie Jaggi de handtekening onder de koop/aannemingsovereenkomst van de eengezinswoning in de Vliegerstraat.

Nee, geen moment hebben zij overwogen de Haagse Schilderswijk te verruilen voor een doorzonwoning op de een of andere Vinex-locatie. “Hier hebben we alles bij de hand, winkels, de markt, openbaar vervoer en niet te vergeten onze familie”, legt Jaggi de keuze voor de nieuwbouwwoning in de stadsvernieuwingswijk pur sang uit.

Ze hebben zelfs twee jaar op het huis moeten wachten. “We stonden al heel lang ingeschreven. In oktober kregen we het bericht dat we het huis mochten kopen en nog in diezelfde week werd onze zoon Nawien geboren. Het was wel een geluksweek”, zegt de stralende vader.

Bouwput

Het is druk op het Hobbemaplein. Drommen mensen komen bepakt en bezakt van de Haagse Markt. Graafmachines van Knijnenburg zijn op de hoek van het plein bezig met het grondverzet voor het plan Vliegerheem. Een enkeling staat te kijken naar het werk van de graafmachines. Maar het merendeel van de wijkbewoners kijkt van de werkzaamheden al niet meer op. In enkele jaren tijd is de complete wijk op de schop gegaan. Deze bouwput kan er dan ook nog wel bij.

Eerste kwartaal in het jaar 2000 moet het project klaar zijn. Maar dan nog is er een hoop ‘werk aan de winkel’. “De opgave daarna blijft groot”, zo weet Westerman immers.

Graafmachines maken de grond rijp voor de bouw van ‘Vliegerheem’. Foto’s: Peter van Mulken

Gelegenheidsverkoper wethouder Peter Noordanus feliciteert de familie Jaggi met de aankoop van hun huis.

Reageer op dit artikel