nieuws

Hoge eisen maakt verwarming Duits monument kostbaar

bouwbreed

berlijn – De Duitse dienst voor monumentenzorg stelt hoge eisen aan installaties. Noviteiten genieten niet altijd de voorkeur. Het duurde daarom lang voordat ir. A. Christen toestemming kreeg zijn gecombineerde verwarmings-/ventilatiesysteem te verwerken in een voormalige kerk in Torgau. De installatie kostte ongeveer negen miljoen gulden.

De voormalige kerk doet momenteel dienst als multifunctionele ruimte voor een gymnasium. De elementen van verwarming en ventilatie zitten in de vloer verwerkt. Monumentenzorg verbood Christen, directeur van het gelijknamige ingenieursbureau uit Leipzig, technische voorzieningen aan wanden en plafond te monteren.

De dienst bezocht zeer regelmatig de bouwplaats om te controleren of de betrokken bedrijven zich aan de voorwaarden hielden. “Over het geheel genomen staat monumentenzorg niet afwijzend tegenover nieuwe methoden,” reageert Christen. “Wel verlangt de dienst meer dan uitvoerige toelichtingen. Ingenieurs die dit soort projecten realiseren, doen er goed aan een aparte cursus monumentenzorg te volgen. Zonder een CAD-systeem is het nauwelijks mogelijk de hand te houden aan de geldende voorschriften.”

De voorschriften bepaalden de plaats van de ventilatiebuizen op exact 1.20 meter onder de bovenkant van de vloer.

Het was onder andere deze verplichting die de bouwkosten verhoogde. Onder de kerkvloer liggen standaard warmwaterleidingen op een soort omgekeerde eierdozen van vier centimeter hoog. Tussen de elementen en de vloertegels zit nog eens vier centimeter.

De warmte kan zich op die manier vrijwel ongehinderd onder de hele vloer verspreiden. De tegels zijn niet afzonderlijk te verwijderen. Christen noemt dat ook niet nodig omdat de verwarmingsbuizen gegarandeerd zestig jaar meegaan en een viervoudige druk kunnen weerstaan.

Reageer op dit artikel