nieuws

HBM investeert in modernste stadion

bouwbreed Premium

Frans van Velden

gelsenkirchen – Aannemingsmaatschappij HBM steekt veel geld in de bouw van voetbalstadion Auf Schalke in het Duitse Gelsenkirchen. Van de ruim 400 miljoen gulden neemt HBM bijna veertig miljoen voor haar rekening. Daarvan moet ruim 28 miljoen gulden worden terugbetaald. De rest is bestemd voor reclame en public relations.

Waar aannemers zoals Philipp Holzmann en Ballast Nedam het hebben laten afweten, grijpt HBM haar kans. Dankzij de soepele opstelling van het bedrijf kan de bouw van het grootste en modernste stadion van Europa beginnen. HBM heeft diep in de buidel getast om het megaproject mogelijk te maken. Dochtermaatschappij HBM Bau GmbH te Essen is uitverkoren als – GeneralÄbernehmer – .

– De feitelijke bouwopdracht wordt uitbesteed – , licht Arno Pronk, woordvoerder van HBM in Rijswijk, toe. – HBM Bau is slechts risicodragend projectmanager. Medio volgend jaar worden de uitvoerende partijen bekend. We besteden het werk in delen aan. Het grondwerk is al begonnen, inclusief de uitvoering van de tunnels. Het concept van Auf Schalke is hetzelfde als van het Gelredome in Arnhem. Het Duitse stadion wordt echter veel groter, met 52.000 zitplaatsen. Het grasveld schuift naar buiten en het dak kan open – .

Net als het Gelredome is Arena Auf Schalke een multifunctioneel stadion. Behalve voor voetbalwedstrijden zal het ook worden gebruikt voor andere grote evenementen, in de open lucht of onder een gesloten dak. Dat dak is uniek voor Europa, met transparant glasvezeldoek van Birdair uit de VS. Het werd eerder toegepast in een Olympisch stadion in Atlanta.

De bouw van Arena Auf Schalke leek enkele jaren geleden nog een onhaalbare kaart. – Sinds een paar weken is er zekerheid over de financiering. We staan al sinds een jaar in de startblokken – , aldus ir. H. Nanninga, projectmanager bij HBM Bau. – We zullen zeker Nederlands expertise binnenhalen. Wat prefab beton en sloop- en grondwerk betreft ligt Nederland goed in de markt. –

Niewbouwcontract

Het werk wordt opgedeeld in tien grote contracten. De eerste twee, voor de vier tunnels en het grondwerk, zijn al aanbesteed. – In het voorjaar komt het grote nieuwbouwcontract. Voetbalclub FC Schalke 04 geeft de voorkeur aan aannemers uit de regio. Maar iedereen krijgt een kans. Uiteindelijk zal de meest economische prijs de doorslag geven – , aldus Nanninga.

De stad Gelsenkirchen steekt ruim tien miljoen gulden in Arena Auf Schalke. Voor de rest is de overheid niet bij de financiering betrokken. Met moeite heeft FC Schalke een consortium van banken gevonden. Die leveren 254 miljoen gulden, de aandeelhouders zijn goed voor bijna 75 miljoen en de fans van FC Schalke moeten zeventien miljoen gulden ophoesten.

Schuifveld

De zeshonderd palen voor Arena Auf Schalke zijn al geboord. Heien mocht niet, want de bouwplaats ligt in een mijnbouwgebied. – We verwachten zakkingen tot een halve meter. Het stadion mag een paar promille scheef zakken, daar is de constructie op berekend, die moet bewegingen kunnen maken. Ik denk dat het in de praktijk flink meevalt. De mijnen zouden eerst in 2006 gesloten worden, maar ik heb gehoord dat dat al in 2000 gebeurt. Dan gaan we het schuifveld daarna bouwen, want dat is het grootste risico – , aldus Nanninga.

Vooralsnog gaat HBM Bau uit van een grasveld in een betonnen bak op een schuifsysteem van tefal platen, net als in Arnhem. – Maar we zoeken naar verbeteringen. We testen onder andere glijmiddelen met olie en vet. Rollen is ook een optie. De betonnen bak zou uitgevoerd kunnen worden in licht beton. We hebben zelfs gedacht aan een bak die in water kan drijven, maar ik denk dat het toch schuiven wordt – .

Zonnecollectoren

De landelijke Duitse overheid wil van de regio Gelsenkirchen een gebied maken met veel zonne-energie. Volgens Nanninga zou Auf Schalke een prima demonstratieproject kunnen worden. – Het gebouw heeft bijvoorbeeld een dakrand, die zich goed leent voor de montage van zonnecollectoren. Schalke wil dat best, maar het moet wel kostenneutraal kunnen. Het wachten is op subsidie van de overheid. –

Het aanzicht van het stadion is minder opvallend en uitgesproken dan dat van de Amsterdamse Arena. De onderste ring met zitplaatsen wordt ingegraven.

Aanstaande zaterdag vindt de – Grundsteinlegung – plaats. Het stadion moet in augustus 2001 gereed zijn.

Megastadion Arena Auf Schalke stoelt op hetzelfde concept als het Gelre-dome, maar wordt nog veel groter. Uniek voor Europa is het dak met transparant glasvezeldoek.

Reageer op dit artikel