nieuws

Gevaarlijk leven

bouwbreed Premium

We worden banger en banger en zien overal gevaar. Het bewijs is te vinden in de gebouwde omgeving, die spiegel van onze ziel.

De tekenaar Jetses illustreerde ‘Kinderen van het platteland’ met olijk bedoelde tafereeltjes die wij nu uiterst gevaarlijk vinden. Hoe een boerenjongen bij het pikken van appels op het punt staat uit de boom te vallen. Hoe een ander bijna in een sloot verdrinkt. Zijn vader komt aansnellen, dreigend met zijn vuist – niet bevreesd maar boos.

Door mijn dorp loopt een oude sloot. De ene oever is van glooiend gras, de andere is al sinds mensenheugenis een gemetselde kade. Sinds kort staat daar een hek. Want wij zijn bang. Wij zien onze kinderen al verdrinken nog voor er eentje een natte poot heeft gehaald.

Het wachten is op het volgende hek, aan de andere zijde. Want gevaar dreigt overal.

Reageer op dit artikel