nieuws

Gebruik oplosmiddel daalt

bouwbreed Premium

leiden – Het gebruik van oplosmiddelarme verven blijft stijgen. De doe-het-zelver is weliswaar nog steeds koploper. Maar ook in de bouw is het aandeel oplosmiddelarme lakken gestegen tot boven een kwart, terwijl negentig procent van alle muurverven die de professionele bouw gebruikt weinig of geen oplosmiddelen bevat. De doe-het-zelfsector komt daar bovenuit met percentages van respectievelijk 33 en 94. Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken die de branchevereniging van de verfindustrie (VVVF) heeft gepubliceerd. Sinds 1990 is volgens de vereniging het gebruik van oplosmiddelen met dertig procent gedaald. De belangrijkste gebruikers van verf zijn de bouw en de doe-het-zelfsector die 77 procent van alle verfproducten afnemen.

In de bouw zal het gebruik van oplosmiddelen het komende jaar nog drastisch verder omlaag moeten. Vanaf 1 januari 2000 geldt voor professionele schilders namelijk een verbod van oplosmiddelrijke producten voor binnentoepassingen. En als het kabinet gehoor geeft aan het recente pleidooi van de Bouw- en Houtbond FNV, komt er voor de doe-het-zelver ook zo’n verbod.

Op pagina 9: ‘Soms krijg ik hoofdpijn van de verflucht’.

Reageer op dit artikel