nieuws

FC Groningen krijgt een multifunctioneel stadion

bouwbreed

groningen – De gemeente en FC Groningen hebben plannen ontwikkeld voor de bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie voor de eerste divisie-voetbalclub aan de zuidoostkant van de stad Groningen. De exploitatie van het nieuwe FC Groningen-stadion krijgt een vergelijkbare opzet als het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen en het Akzodrome in Arnhem.

Zo wordt de voetbalexploitatie betaald uit de huuropbrengsten van toekomstige kantoren en winkels, die eveneens in het FC Groningen-complex worden ondergebracht. Met de bouw van het nieuwe stadion is tussen de 40 en de 60 miljoen gulden gemoeid.

Al langer circuleren in diverse gemeentelijke notities plannen voor een nieuw FC Groningen-stadion. Op de huidige locatie van het Oosterpark-stadion wil het gemeentebestuur graag woningbouw realiseren. Bovendien zou verplaatsing van het FC Groningen-stadion naar de nieuwe locatie de veiligheid aanzienlijk kunnen verbeteren. Met een pal naast het nieuwe stadion gelegen NS-station aan de rand van de stad kunnen voetbalfans en vandalen gemakkelijker uit de binnenstad en de oude stadswijken worden geweerd.

Na de degradatie van FC Groningen naar de eerste divisie stonden de plannen voor een nieuw stadion enige tijd ter discussie. In eerste instantie bedong bouwbedrijf Benus het exclusieve recht op de bouw van het FC Groningen-stadion. Dit in ruil voor een 1,2 miljoen gulden kostende renovatie van het huidige Oosterpark-stadion. De gemeente stak hier echter een stokje voor.

Zeven aannemers

Benus liet in reactie daarop contractueel vastleggen dat de door het bedrijf betaalde opknapbeurt wordt verrekend met de aannemers en bouwbedrijven, die het nieuwe stadion uiteindelijk gaan bouwen.

Momenteel overleggen de gemeente en FC Groningen met zeven gespecialiseerde bouwbedrijven over de realisatie van de nieuwbouw. Hoewel alle partijen in eerste instantie afzonderlijk werden benaderd, is het de bedoeling dat ze gezamenlijk een bouwplan ontwikkelen. Ballast Nedam, Volker Wessels Stevin en BAM waren eerder betrokken bij de nieuwbouw van de Amsterdamse ArenA. Van Wijnen en Mabon hielpen mee aan de realisatie van het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. Koop Holding en Benus bouwden mee aan het nieuwe stadion De Lange Leegte in Veendam.

Reageer op dit artikel