nieuws

Efficientere panelen door meer ruimte tussen zonnecellen

bouwbreed

tokio – Het Japanse bedrijf Sharp heeft een nieuwe module voor fotovoltaische zonne-energie ontwikkeld. Het betreft een module met 48 zonnecellen van monokristallijn silicium, die een efficientie hebben van zeventien procent.

De cellen zijn gegroepeerd in acht rijen van zes, waarbij de cellen van iedere rij in serie zijn geschakeld. Kenmerkend voor de nieuwe module is de afstand tussen de rijen, die groter is dan bij conventionele pv-modules. Daardoor is het aantal zonnecellen per module met zes afgenomen. De opbrengst is echter hetzelfde gebleven.

Dat is mogelijk doordat achter de zonnecellen een reflecterende film is aangebracht. Deze film zorgt ervoor dat het zonlicht dat op de openingen tussen de rijen schijnt, via de glazen afdekplaat van de module naar de omringende zonnecellen wordt gereflecteerd. Op deze manier wordt het licht dat op de module valt, beter benut dan bij conventionele modules.

Reageer op dit artikel