nieuws

‘Een rotzooitje’

bouwbreed Premium

Paulus Jansen, fractiemedewerker van de Socialistische Partij(SP), windt er geen doekjes om.

“Iedereen weet dat gemeenten op grote schaal een rotzooitje maken van hun bestemmingsplannen. Dat was overigens al ruimschoots bekend onder de vorige minister van VROM, mevrouw de Boer.”

Jansen zegt niets te veel.

Sterker nog, hij schetst een veel te vriendelijk beeld van de werkelijkheid.

Een belrondje langs provincies, VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) drijft de grootste pessimist tot wanhoop maar doet de anarchist van het type Bakoenin vergenoegd schaterlachen.

Wat blijkt?

Niet alleen is het bij VROM, de provincies en de VNG algemeen bekend dat Neerlands gemeenten er een zooitje van maken… bijna niemand kan het blijkbaar ook maar een moer schelen.

Woordvoerders verzuchten dat het allemaal niks uitmaakt of die bestemmingsplannen nu wel of niet up to date zijn, of dat het te veel te duur is om ze bij te werken. Of ze kreunen dat het te veel werk is om de exacte gegevens boven tafel te krijgen.

De VNG spant de kroon.

Zelfs de voor de hand liggende vraag ‘hoeveel gemeenten telt Nederland?’, leidt eerst tot een angstig stilzwijgen en vervolgens tot de constatering: “Goh, wat een directe vraag, het lijkt wel een quiz.”

Na enkele minuten komt het antwoord: “Helemaal zeker weten we het niet maar het zijn er ongeveer vijfhonderdachtenveertig.”

Het interesseert niemand. Het maakt niks uit. Het kost geld.

En vroeg of laat, komt er toch iets Europees voor in de plaats.

Kunnen we Nederland niet beter nu al vast opheffen?

Mario Silvester

Reageer op dit artikel