nieuws

Dubo pakket is niet meer dan aardig compromis

bouwbreed Premium

beesterzwaag – – Het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen is niet meer dan een aardig compromis – . Met die woorden introduceerde drs. R. Wijnands, directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw een van thema – s, die op de komende Nederlandse Bouwvakbeurs in Zuid-Laren centraal zal staan: Duurzaam Bouwen.

Wijnands zei verreweg de voorkeur te geven aan het compromis boven wat hij – de voorkeurslijstjes van gemeenten – noemde, die afhankelijk zijn (geweest) van de willekeur van wethouders of gemeentebestuurders.

Met het nationaal pakket kan aardig worden gewerkt, totdat eind 2001 in het dan van kracht zijnde bouwbesluit producten staan vermeld, waarvan het milieu-effect langs objectieve en wetenschappelijke wijze is vastgesteld en toetsbaar zijn.

Via een systeem van milieu-relevante productinformatie komt een eenduidige informatie beschikbaar over bouwproducten, met een keuzemogelijkheid voor de gebruiker. Zijn organisatie heeft het productschema klaar. Er wordt nog gezocht naar een toetsingsmethode die het mogelijk maakt het bouwbesluit eind 2001 te vervolmaken.

De Nederlandse Bouwvakbeurs wordt volgend jaar van 19 tot en met 23 januari gehouden in de Prins Bernhardhoeve te Zuid-Laren. Directeur A. de Jong verwacht ongeveer zestigduizend bezoekers. Het thema Duurzaam Bouwen wordt vooral toegespitst op de GWW-sector. Er wordt ten behoeve van deze sector kritisch gekeken naar grondstofgebruik, energiegebruik, afvalbeheer en materiaalkeuze.

Predikaat

Eveneens is er aandacht voor innovaties. Daartoe wordt de aannemer-innovatieprijs uitgereikt aan het bedrijf dat een bouwmethode, gereedschap of materieel inbrengt dat het predikaat innovatief kan dragen.

Van de 350 bedrijven die zich nu al als deelnemer hebben aangemeld, wordt door een deskundige jury uit een tiental innovaties de meest aansprekende gekozen.

Reageer op dit artikel