nieuws

Dieselmotoren moeten schoner

bouwbreed Premium

brussel – De Europese Commissie denkt het volgend najaar strengere eisen voor dieselmotoren te kunnen voorstellen. Het gaat om motoren van vrachtwagens en bussen. De voorwaarden moeten in 2005 in praktijk komen. Vanaf oktober 2000 dient de uitstoot van stikstofoxide en kleine deeltjes met 35 procent te verminderen vergeleken met de toegestane uitstoot in 1996.

De Duitse europarlementarier Lange vindt dat de Commissie vanaf 2005 bindende maatregelen moet invoeren. Lichte bedrijfswagens moeten al aan de Europese regels voldoen. Momenteel bestaan er geen fiscale regelingen om schone vrachtwagens eerder op de markt te zetten. Met duidelijke regels voor 2005 weten fabrikanten in grote lijnen waaraan ze moeten voldoen.

Lange stelt voor de grenswaarden voor de uitstoot van koolstofmonoxide, koolwaterstoffen, methaan, stikstofoxide en roet fors te verlagen. Verder moet er een grenswaarde komen voor koolstofdioxide. Vanaf 2005 moeten er ook ingebouwde diagnosesystemen komen. Emissieverlagende voorzieningen in kleinere vrachtwagens moeten minstens 100.000 kilometer meegaan, in middelgrote- en zware vrachtwagens respectievelijk 200.000 en 500.000 kilometer.

Reageer op dit artikel