nieuws

Deense bouwsector voorziet golf van faillissementen

bouwbreed Premium

kopenhagen – Bij de eerstkomende laagconjunctuur in Denemarken lopen 4000 bouwfirma’s – 16 procent van het totale aantal – een groot risico op een faillissement.

Dat stelt de werkgeversorganisatie BYG op basis van een analyse van de financiele resultaten van de leden over 1997. Een conjunctuuromslag in de verkeerde richting na een reeks jaren met een hoog activiteitsniveau staat bovendien volgens BYG vlak voor de deur.

De momenteel florerende bouw van eengezinswoningen neemt volgend jaar met 25 procent af en dat alleen al scheelt 6000 arbeidsplaatsen, zo voorspelt de organisatie. Die komt verder tot de conclusie dat de bouwondernemers de gunstige gang van zaken van de afgelopen vijf jaar niet hebben kunnen benutten om de soliditeit van de firma te versterken.

Een op de vijf firma’s heeft een eigen vermogen dat minder is dan 10 procent van het vreemde vermogen en eenzelfde percentage draaide rode cijfers. Van de krap 80 procent van de bedrijven die wel winst maakte is niettemin 8 procent insolvent. De ondernemers die te maken hebben met insolventie of verlies of een combinatie daarvan zijn bij een conjunctuuromslag de eersten die er de brui aan moeten geven. Bij elkaar gaat het daarbij om 4000 firma’s, aldus BYG.

De werkgeversorganisatie meent tenslotte dat met een fiscale conjunctuurcompensatieregeling de verwachting omtrent de toekomst van veel bedrijven minder pessimistisch zou zijn geweest.

Reageer op dit artikel