nieuws

Daling Wall Street treft woningbouw VS

bouwbreed Premium

new york – De daling van de aandelenkoersen op Wall Street heeft voor de bouw in de Verenigde Staten direct consequenties gehad. Het gekelderde vertrouwen van de consument in de economie heeft zich vertaald in een forse daling in de woningbouw.

Dit blijkt uit gegevens over september van het onderzoeksbureau F. W. Dodge. De maandstatistiek geeft aan dat de bouw over de hele linie gas moest terugnemen. De bouwactiviteiten daalden met 3 procent ten opzichte van augustus. Op jaarbasis zijn die contracten nu 634 miljard gulden waard. De grootste klap deed zich voor in de woningbouw. Die nam af met 8 procent naar 288 miljard gulden. Vooral de bouw van eengezinshuizen daalde: met 9 procent. De bouw van appartementscomplexen vlakte af met 1 procent.

Volgens Robert Murray van Dodge heeft de bouw van eengezinshuizen zijn top bereikt in juli, gesteund door lage rentes, vertrouwen van de consument in de toekomst en een economie die over de hele linie sterk was. Maar de dalingen op de beurs, die in augustus inzetten, hebben de consument bezorgd gemaakt en dat heeft de vraag naar woningen doen zakken, aldus Dodge. Desondanks is de situatie niet zo slecht: voor een hypotheek wordt gemiddeld 6,7 procent rente berekend. Dat is 0,2 punten minder dan in augustus. En omdat in de eerste helft van 1998 erg veel gebouwd is, zal het aantal eengezinshuizen het record benaderen dat is gevestigd in 1970.

De bouw van fabrieken blijft zwak. Als gevolg van de economische crisis in Azie staat export op een laag pitje; daardoor stellen fabrikanten uitbreiding van hun fabrieken uit. In de commerciele bouw gaat het iets beter. De kantorenbouw stabiliseerde zich op het niveau van augustus. Investeringen in hotelbouw en winkelbouw stegen.

Reageer op dit artikel