nieuws

Combi-paneel levert stroom en warmte

bouwbreed

eindhoven – De Technische Universiteit Eindhoven heeft een zonnepaneel ontwikkeld dat zonlicht niet alleen omzet in elektriciteit, maar ook in warmte. Het zogenoemde combipaneel heeft diverse voordelen boven de afzonderlijke fotovoltaische panelen voor elektriciteit en zonnecollectoren voor warmwatervoorziening. Het neemt minder ruimte in, oogt veel beter, geeft een hoger rendement en is goedkoper te produceren.

Het combipaneel is bedacht door ir. Douwe de Vries die volgende week op het idee promoveert, universiteitsmedewerker Van Helden, prof. A. van Steenhoven en R. van Solingen van Shell Solar Energy.

De Vries maakte een prototype van het combipaneel, waarin zonnecellen van polykristallijn siliciumlaminaat zijn verbonden met een vlakke-plaatcollector. Na tests op een dak werkt de universiteit aan de vervolmaking van het systeem. Op de vinding is octrooi aangevraagd.

Reageer op dit artikel