nieuws

Cementbouw past handelsgroep aan

bouwbreed Premium

den haag – Bij Cementbouw Bouwmaterialenhandel vinden reorganisaties plaats. De divisie van NBM-Amstelland wordt teruggesnoeid naar vijf regio’s. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten. In het nieuwe millennium moet het onderdeel weer voldoen aan de rendementseisen.

Cementbouw Bouwmaterialen is een bij elkaar gekochte onderneming. Om een volwaardige handelspoot te hebben, nam de eigenaar, NBM-Amstelland, onder andere Roelsema Beheer en Cementbouw Beheer over.

In krap vijf jaar tijd sprokkelde het Haagse bouwconcern een handelsomzet bij elkaar van 750 miljoen gulden en bereikte het bedrijfsresultaat een niveau van 24 miljoen gulden.

“Het gevolg van die aankopen was overlap. Zo was er meer dan een administratie, personeelszaken en informatiesysteem. Daarnaast concurreerde in een aantal regio’s sommige bedrijven met elkaar”, verklaart ir. R. Doors, groepsdirecteur Cementbouw Bouwmaterialenhandel, de nieuwe structuur. “De bouwmaterialengroep van NBM bestaat uit zestien bedrijven met daaronder in het totaal 42 vestigingen. “De directe aanleiding om een andere structuur te gaan opzetten, waren teleurstellende resultaten van onze activiteiten in het Westen. De marges in de handel zijn nog smaller als die in de woningbouw. We verdienen geen goud, maar net nikkel. We moeten keihard werken om aan de rendementseis van het concern (ten minste 15 procent op het geinvesteerde vermogen/red.) te voldoen. Door het oplossen van de problemen in het Westen en het opbouwen van de nieuwe structuur halen we die eis binnen twee jaar.”

Het plan van Doors is om de 42 vestigingen onder te brengen in vijf clusters. Op deze plaatsen huisvest men de centrale administraties en de directies. Doors: “Op de vestigingen blijft de kennis van de regio. Want handel is een zeer lokale aangelegenheid. Ook productkennis blijft in de 42 vestigingen. Want onze materialenhandelaren moeten aan hun klanten toegevoegde waarde leveren. Op de vijf clusters komt een vorm van bestekadvies. Aannemers kunnen samen met ons daar hun offerte verbeteren.”

Op pagina 5: ‘Aanpassing levert ook werkgelegenheid op.’

Reageer op dit artikel