nieuws

‘Bouw mist helaas het heilige vuur’ Projectontwikkelaar MAB worstelt met houding aannemers

bouwbreed

den haag – Projectontwikkelaar MAB worstelt met zichzelf, en vooral ook met aannemers. Terwijl de organisatie bij de top-ontwikkelaar aan de wensen van de klant wordt aangepast, ‘staat de aannemer volkomen stil’. De bouwers laten in de opvatting van MAB steeds vaker ‘een steek vallen’. “We missen vooral de passie. Waar is toch de tijd gebleven dat ze zaten te dagdromen over nieuwe vindingen? Er is iets fundamenteel fout in de bouw.”

Aan het woord: Ton Meijer en Karin Laglas, respectievelijk eigenaar/directeur en directeur MAB Nederland. Halverwege krijgt het vraaggesprek met deze krant een verrassende wending. Alsof er een stop wordt uitgetrokken, uiten beiden met een overvloed aan woorden hun ongenoegen over bouwers. Jaarlijks vergeven Meijer en Laglas vele honderden miljoenen guldens aan bouwopdrachten. Ze hebben het gevoel dat ze ‘steeds minder op de aannemer kunnen rekenen’.

“Aan een bouwteam,” verzucht Meijer. “heb je niets als een van de partijen zich niet voor de volle honderd procent wil geven. Toegevoegde waarde, dat is wat we nu juist nodig hebben. We missen een bouwbedrijf binnen onze groep, dus zullen we dat van de markt moeten halen. MAB ondergaat in dat opzicht een opvallende verandering.”

MAB is aangewezen op de kennis van marktpartijen. Het laatste jaar is er veel uitbesteed, ‘en er zal nog meer volgen’. Laglas: “Moeten we een juridische afdeling hebben op stafniveau? Dat is momenteel bij ons onderwerp van discussie. Er zijn genoeg specialisten in de markt die alles weten van wetgeving en contracten.”

Meijer en Laglas voeren de veranderingen door omdat de rol van de projectontwikkelaar allang niet meer is die van voorheen. Steeds vaker moeten ze tal van complexe problemen oplossen. “Je moet samen met een stad een strategie voor de toekomst uitstippelen,” zegt Laglas. “Maar het gaat nog meer: financiering, omgaan met politieke vraagstukken en communicatie. De kern van ons werk is het concept bedenken. We houden die kennis in huis, dat is namelijk MAB: de uniciteit. Het zijn onze architecten, ontwerpers en stedenbouwkundigen die voor kwaliteit zorgen. Maar ook over specialisten zoals kenners van de winkel-, woning- en kantorenmarkt beschikken we. Op deze manier werken levert langer houdbaardere projecten op.”

“Voor het contact met de buitenwereld is in de nieuwe structuur een projectmanager verantwoordelijk. Die wordt terzijde gestaan door een manager realisatie. “Die laatste functie is een gedelegeerde taak. De projectmanager, de dominante regisseur, is van begin tot het einde verantwoordelijk. Het is een zware taak, maar duidelijk voor iedereen,” stelt de directeur MAB Nederland.

De klanten eisen een steeds betere kwaliteit, voor een goede prijs en binnen een redelijke bouwtijd. Meijer relativeert zijn kritiek enigszins met de uitlating ‘dat de bouw wel erg veel over zich heen heeft gehad: duurzaam bouwen en het Bouwbesluit’.

Op pagina 5: ‘Waar zijn de rusteloze denkers gebleven?’

Reageer op dit artikel