nieuws

Boetschuren moeten dorp Zoutkamp het elan van Volendam en Urk geven

bouwbreed Premium

zoutkamp – Met de bouw van vier kleurrijke zogeheten ‘boetschuren’ hoopt ondernemer Matthijs van der Ploeg het Noord-Groningse vissersdorp in toeristisch opzicht nieuw leven in te blazen. Door de komst van de houten schuren langs de sfeervolle Reitdiepskade sluit het vissersdorp Zoutkamp aan bij traditionele Zuiderzeehavens als Volendam en Urk.

Van der Ploeg is eigenaar van visserijbedrijf De Rousant en de gelijknamige camping in Zoutkamp.

In tegenstelling tot veel dorpen, trekt het beroep van visser in Zoutkamp de laatste tien jaar weer behoorlijk aan. Het dorp richt zich vooral op Hollandse garnalen. Van der Ploeg noemt het opmerkelijk dat de laatste tijd ook veel jonge ondernemers weer visserijbedrijven beginnen. “Inmiddels beschikt Zoutkamp over een vloot van rond de zestig schepen. Mijn eigen bedrijf heeft twintig garnalenkotters. Vanuit cultureel oogpunt hoort daar ook een stukje gezelligheid bij. Anders dan in Volendam of Urk heeft het daar in Zoutkamp altijd een beetje aan ontbroken.”

De boetschuren zullen er volgens hem niet toe leiden dat het dorp Zoutkamp opeens wordt overspoeld met toeristen. “We hoeven hier echt geen massatoerisme, maar een beetje leven in de brouwerij mag wel. Door het uiterlijk van de kade wat gezelliger te maken, denken we wat meer aantrekkingskracht op de buitenwereld uit te oefenen. Bij een vissersdorp hoort nou eenmaal een gezellige kade, waar bedrijvigheid heerst. De karakteristieke boetschuren zijn daarvoor een prima manier. Toeristen en de lokale bevolking zien dat vissers weer onderhoud aan hun netten plegen. Kortom: een gemoedelijke en tegelijkertijd bedrijvige sfeer, die bij een vissersdorp past.”

Correctie

In het rijtje van vier nieuwe boetschuren, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd, komen onder meer kantoren, een opslagruimte en scheepstimmerbedrijf van De Rousant. Van der Ploeg pleegt daarmee een soort historische correctie op het vissersdorp Zoutkamp. “Zoutkamp heeft nooit echte financiele bloei gekend door een combinatie van handel en visserij. Dat het een vrij simpele vissersplaats aan de monding van het Reitdiep bleef, had ook zijn weerslag op de aankleding van het dorp.” De verdwijning van de visafslag uit Zoutkamp in de jaren zeventig heeft er eveneens voor gezorgd dat de gezellige bedrijvigheid steeds meer wegebde. Van der Ploeg vindt het dan ook hoog tijd de aantrekkelijkheid van Zoutkamp een oppepper te geven. Ook om te voorkomen dat toeristen en dagjesmensen hun vertier alleen maar in het nabijgelegen Lauwersoog en Termunten zoeken en het dorp Zoutkamp links laten liggen.

De vier houten boetschuren sluiten qua bouwstijl naadloos aan bij de korte tijd geleden ernaast gebouwde palingrokerij en rietopslag van Geale Postma, de laatste beroepsvisser op het Reitdiep. Na de opening bleek dit meteen een gouden greep, want liefhebbers van paling wisten de rokerij vrijwel onmiddellijk te vinden. Van der Ploeg, die zijn twintig garnalenkotters zoveel mogelijk aan de kade van Zoutkamp wil laten aanleggen, noemt de rokerij van de buurman ‘een regelrechte aanwinst voor het dorp’.

Van der Ploeg wil Zoutkamp opwaarderen tot een bedrijvig vissersdorp. Foto: Jan Willem van Vliet

Reageer op dit artikel