nieuws

Beton praktisch zo licht als staal

bouwbreed Premium

den haag – Een constructie van beton kan bijna zo licht worden als een constructie van staal. Dat komt door de ontwikkeling van beton met een druksterkte van 200 Newton per vierkante millimeter, driemaal zoveel als de sterkte van ‘gewoon’ hogesterktebeton. Hurks Beton BV uit Veldhoven past het materiaal al toe in de praktijk.

Ter vergelijking: als staal 110 kilogram per strekkende meter weegt, komt een balk van Beton de Poudres Reactive (BPR) ofwel Reactive Power Concrete (RPC) op 140 kilogram. Een balk van gangbaar voorgespannen beton zou 370 kilogram per strekkende meter wegen, en een constructie van gewoon gewapend beton 450 kilogram. Met andere woorden, het gewicht van een betonnen constructie begint dat van staal te benaderen. Daar komt bij, dat ook de treksterkte van BPR/RPC veel hoger ligt dan van gewoon beton. Bovendien is het materiaal bijzonder ductiel. De taaiheid is hoog en de kans op brosse breuk is dus laag. Daarmee is de grootste zorg van de constructeur weggenomen.

“We hebben een paar liggers gemaakt om te vergelijken”, aldus prof. dr. ir. J.C. Walraven van de Technische Universiteit te Delft. “De hoge sterkte wordt bereikt door het verkleinen van de korrelgrootte in het beton, het toevoegen van zeer fijne deeltjes zoals silicafume en vliegas, de toepassing van kleine staalvezeltjes en het verlagen van de watercementfactor. In Sherbrooke, Canada, is een eerste voetgangersbrug van RPC gebouwd, met een overspanning van ca. 70 meter, uitgevoerd als vakwerk.”

Volgens Walraven moet het mogelijk zijn om onder druk en bij een hoge temperatuur beton te maken met een druksterkte van 400 tot 500 Newton per vierkante millimeter. Met stalen toeslagbalkjes kan dit oplopen tot 800 Newton.

Die druksterkte wordt ook genoemd door J.C.J. Bertels van Hurks Beton BV te Veldhoven. Hij heeft het dan over Beton Special Industriel (BSI), een in Frankrijk ontwikkelde tegenhanger van BPR/RPC. “Onder druk en bij een temperatuur van 80 tot 90 graden is 800 Newton per vierkante millimeter haalbaar. Het is echter de vraag of dat nog wel beton is. Het is meer een soort keramiek”, aldus Bertels. Hij weet niet precies wat de samenstelling is van BSI. “Het is een mix van cement met silicafume, een superplastificeerder van de derde generatie en nog iets speciaals. Wij krijgen het gemengd en al aangeleverd.” BSI is ontwikkeld in het laboratorium van aannemingsbedrijf E.G.I. te Parijs. Hurks Beton is wereldwijd de eerste aanbieder van het materiaal.

Balkroosters

De nieuwe betonsoorten zijn het stadium van de laboratoriumproeven al ontgroeid. Hurks Beton is begonnen met de productie van betonnen gordingen voor de vervanging van de balkroosters rond de koeltorens van de energiecentrale Cattenom in Noord-Oost Frankrijk. E.G.I. voert het werk uit in opdracht van de Franse overheid.

De balken worden blootgesteld aan een hoge vochtigheid en grote temepratuurwisselingen. De kwaliteit van het beton moet dan ook bijzonder goed zijn. De opdrachtgever eist een minimale druksterkte van 180 Newton per vierkante millimeter.

Bertels: “Wij produceren de balken in een gewone betonfabriek. We bootsen zomerse omstandigheden na, met een temperatuur tussen 25 en 30 graden. Bijzonder is, dat de balken geen beugelwapening hebben. Die is vervangen door een wapening van voorspanstrengen en staalvezels. Het productieproces is computergestuurd.” Voorlopig is de fabriek goed bezet, want de opdracht omvat de levering van 90 I-balken en 840 gordingen. Niettemin is Hurks Beton al op zoek naar andere toepassingen voor BSI.

De balken en gordingen voor de energiecentrale Cattenom in Noord-Oost Frankrijk worden vervaardigd van Beton Industriel Speciale, met een druksterkte van meer dan 180 Newton per vierkante millimeter.

Reageer op dit artikel