nieuws

Autoweg doorsnijdt stadspark

bouwbreed Premium

hengelo – Een snelweg die een stadspark doorsnijdt. Op zich een hinderlijke barriere, aan de andere kant een uitdaging om deze ‘bijtende’ elementen tot een geheel samen te smeden. In Hengelo wordt dit realiteit.

Het grondwaterbeschermingsgebied de Weusthag gaat in 2000 op de schop. De gemeente wil van het gebied van tweehonderd hectare een stadspark maken waarin kleinschalig wonen en recreeren centraal staan. Voorlopig geschatte investering: 1 miljoen gulden.

De A1 vormt daarbij een hindernis. Want het gebied strekt zich aan weerszijden van de snelweg uit. Maar volgens gemeentelijke projectleider C. van ’t Hoff zijn ‘ontwerptrucjes’ voorhanden om de weg min of meer te negeren. “Er liggen nu enkele viaducten, wellicht kunnen we groene exemplaren aanleggen om de oversteekbaarheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren. Ach, door het Amsterdamse bos loopt de A9, daar merk je ook weinig van”.

Daarnaast worden de bestaande geluidswallen opgehoogd. Deze investering moet de gemeente toch doen, omdat de geluidsbelasting voor de Weusthag al boven de maximale norm uitstijgt. Dit vanwege een toename van het verkeer. “Deze maatregel staat eigenlijk los van het plan voor een stadspark”, volgens Van ’t Hoff.

De stad dijt steeds verder uit richting de Weusthag. Om te voorkomen dat het gebied dichtslibt, wil de gemeente de nog bestaande open groene vlek koesteren. “We hebben op deze plek geen behoefte aan negatieve activiteiten. De voorzieningen worden afgestemd op de behoeften van de plaatselijke bewoners. Die moeten er kunnen blijven wonen. We hebben plannen voor de aanleg van een manifestatieveld en een asfaltbaan van 8 tot 10 meter breed om te fietsen of te skeeleren. Zo’n baan ligt bijvoorbeeld ook in het Vondelpark. Alles is in overleg met de bewoners.”

De gemeente heeft landschapsarchitect B en B uit Amsterdam en het Nijmeegse bureau Roete IV ingeschakeld om een ontwerp te maken. Gestreefd wordt naar een levendig park. “Er komen geen strak geschoren gazonnetjes met rozenperkjes. Het is niet onze bedoeling om er een gelikt park van te maken. We willen er een levendig geheel van maken”, stelt Van ’t Hoff.

Reageer op dit artikel