nieuws

Ajax doet vier weken met nieuwe grasmat

bouwbreed Premium

amsterdam – Na vier weken is de zevende grasmat van Amsterdam ArenA alweer aan vervanging toe. Deze keer krijgt het natte weer de schuld. Door extreme regenval bleef het dak gesloten. Gebrek aan licht, toch al een probleem in de donkere wintermaanden, deed het gras de das om.

Gras groeit niet in december, januari en februari. In die periode is de hoeveelheid licht die de aarde op onze breedtegraad bereikt slechts eentiende van de lichtsterkte tijdens de zomer. Eenmaal stukgespeeld, kan het gras zich niet meer herstellen.

Vervanging van het veld kost drie ton. Een eenvoudig rekensommetje leert dat de extra kosten inmiddels zijn opgelopen tot bijna twee-neenhalf miljoen gulden. Wie die rekening moet betalen, is inzet van het geschil dat de ArenA-directie bij de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven aanhangig heeft gemaakt. ArenA beweert twee jaar lang vergeefs te hebben onderhandeld met Arcadis Heidemij, de leverancier van de grasmat, en de bouwcombinatie van Ballast Nedam, IGB en BAM Bredero Bouw.

Havermoutpap

Er is geen spoedprocedure aangevraagd, zodat het nog wel even zal duren voor de Raad uitspraak doet. Elke mislukte poging Ajax aan een duurzaam veld te helpen, is een verhaal apart.

Van alle zeven grasmatten zou de eerste de beste zijn geweest. Alles ging goed totdat een verkeerde bemesting het gras verbrandde. Daarna is het niet meer goed gekomen. De methode die voor het herstel van de eerste mat werd gekozen – dunne graszoden met daaronder een laag haver – veranderde het veld in een stinkende poel van havermoutpap. Het was de bedoeling dat de snel ontkiemende haver voor extra – ankers – onder de mat zou zorgen. Voordat de haver wortel kon schieten, werden de graankorrels tijdens het openingsfeest geplet onder de voeten van dansend Amsterdam.

ArenA zoekt de oplossing in verbetering van de klimatologische omstandigheden. Intussen put woordvoerder Nicole Mesker troost uit berichten dat tal van stadions met hetzelfde probleem kampen. Zelfs de ooit fameuze grasmat van Old Trafford (Manchester United) is niet meer wat het geweest is.

Het speelveld van de – Amsterdamse voetbaltempel – heeft in zijn korte bestaan een dusdanig slechte reputatie opgebouwd, dat de UEFA het onlangs niet aandurfde de finale van het Europees Kampioenschap aan de hoofdstad te gunnen. De Europese voetbalbond ging voor het jaar 2000 toch maar liever met De Kuip in zee.

Ajax speelt over tien dagen tegen Croatia Zagreb (in de Champions League). Zegsman Erik van Leeuwen: – We eisen gewoon een goede mat. –

Reageer op dit artikel