nieuws

Afbouwmeldpunt: eerste actie fraude

bouwbreed

rijswijk – “Binnenkort pakken we een buitenlands bedrijf aan, dat in ons land aanbiedt schilderswerk te verrichten en daarbij ‘vergeet’ sociale premies en belasting af te dragen.” Met deze woorden illustreert E. van Hal van de Federatie van Afbouw- en Afwerkingsbedrijfschappen het bestaansrecht van het Meldpunt Oneerlijke Mededinging Afbouw (MOM Afbouw).

Sinds de oprichting in juli komt er bijna dagelijks een melding binnen. De meeste klachten hebben betrekking op klusbedrijven en vloer- en timmerfirma’s, die schilders- en stukadoorswerk verrichten. Ook komen er tips binnen over zwartwerkers. De klachten betreffen onrechtmatige bedrijfsuitoefening, het als bedrijf niet geregistreerd staan bij de afbouwbedrijfschappen en gesjoemel met premie- en belastingafdracht.

Tot nu bleek schriftelijke terechtwijzing voldoende. Dat gaat echter niet op voor het door Van Hal genoemde bedrijf ‘dat verzuimd heeft voor tonnen aan premies en belasting af te dragen’. Hij wil voorlopig niet meer kwijt dan ‘dat het een Griekse onderneming betreft die via via in ons land schilderswerkzaamheden verricht’.

Reageer op dit artikel