nieuws

Adviseurs Kolpron en NEI fuseren

bouwbreed Premium

den haag – Het Nederlands Economisch Instituut (NEI) en Kolpron gaan fuseren. Hierdoor ontstaat het grootste gespecialiseerde adviesbureau in Nederland op terrein van ruimtelijke en economische vraagstukken.

– De aanleiding om samen te gaan, is gelegen in het buitenland. Als concurrent en als partner kwamen we elkaar steeds vaker buiten Nederland tegen. Zo zijn we inmiddels gezamenlijk betrokken bij projecten op het vlak van infrastructuren en regionale economie. Tijdens contacten bleken de strategische inzichten van beide organisaties parallel te lopen. Het leek ons daarom verstandig na 1 januari 1999 als CCn bedrijf verder te gaan, – geeft Dick Regenboog, directeur Kolpron, als argument voor het samengaan van de twee Rotterdamse adviesbureaus.

Beide gespecialiseerde ondernemingen waren bezig om te internationaliseren. – Alleen dat is een kostbaar en tijdrovend proces, – aldus Regenboog. – Door samen te gaan hebben we een veel betere dekking. Ons uitgangspunt is om in Europa iedere partij adequaat te adviseren. Wie onze concurrenten zijn? In Nederland soms een beetje Arcadis, DHV of Twijnstra Gudde. In Europese context zijn dat toch Amerikaanse adviseurs als Rand Corp. en de consultants van Arthur Andersen. Alleen wij vertrekken vanuit de inhoud, dus van specialistisch naar generiek. –

NEI en Kolpron vormen een holding – – binnen een week weten we de nieuwe naam – – waaronder alle activiteiten van de beide organisaties, hun buitenlandse vestigingen en werkmaatschappijen vallen. Beoogde aandeelhouders van de nieuwe holding vormen de stichting NEI, het management en een stichting werknemersparticipatie. Regenboog:

– Om problemen te vermijden komen onder de holding gewoon Kolpron, NEI en Internationaal te hangen. Van overlap is nauwelijks sprake. In Nederland lopen een paar aandachtsvelden samen. Er is afgesproken dat wij de uitbouw van regionale economie staken, omdat het NEI daar al goed in is. Kolpron zal zich meer richten op stedelijke economie. Waar beide erg goed in zijn is financi-le dienstverlening. Kolpron heeft veel kennis over hoe bijvoorbeeld de financiering van Vinex-locaties en NEI tuigt financieringsconstructies op voor de nieuwe Maasvlakte. –

De bruto omzet van de nieuwe combinatie bedroeg over 1997 bijna de vijftig miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat komt op circa 3,4 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel